"samovlašće mora biti zaustavljeno kroz pravni sistem"

Krivokapić: SDT da reaguje, svjedoci smo nasilnog formiranja Vlade, kršenja Poslovnika Skupštine, Zakona i Ustava

"Ustav i Poslovnik jasno propisuju ko može zakazati skupštinu i po kojoj proceduri i da zbog važnosti pitanja, i potrebe da funkcioniše pravna država neophodno je da se izjasni Specijalno državno tužilaštvo"

52140 pregleda 323 reakcija 146 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da hitno reaguje po službenoj dužnosti kao i po krivičnoj prijavi koja je podnijeta protiv 46 poslanika parlamenta zbog sumnje da su, kako je naveo, "neovlašćenim zakazivanjem sjednice redovnog, proljećnjeg zasijedanja Skupštine 28. aprila na Cetinju bez odobrenja vršioca dužnosti predsjednika Skupštine ili drugog lica nadležnog prema Poslovniku Skupštine i Ustavu CG, "organizovali kriminalnu grupu radi izvršenja krivičnih djela samovlašća, zloupotrebe službenog položaja, te krivičnih djela protiv državnih organa i Ustavnog poretka Crne Gore".

"Imajući u vidu da ne postoji ni jedan pravni osnov zakazivanja sjednice na način kako je to u ovom slučaju urađeno, neophodno je da specijalni državni tužilac preduzme radnje iz svoje nadležnosti da utvrdi da li postoji osnov za krivično gonjenje. Čini se da smo ovih dana svjedoci nasilnog formiranja Vlade, kršenja Poslovnika Skupštine, Zakona i Ustava i takvo samovlašće mora biti zaustavljeno kroz pravni sistem. Specijalno državno tužilaštvo je dužno da što hitnije ispita osnovanost postupanja, posebno kod činjenice da je već podnijeta krivična prijava protiv poslanika koji na ovaj način pokušavaju da dođu na vlast, a nesporno je da postoje okolnosti koje ukazuju na to da će učiniti krivično djelo koje su javno najavili (ukoliko održe sjednicu)", napisao je Krivokapić na Tviteru.

Dodaje da zbog važnosti pitanja Specijalno državno tužilaštvo poziva da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima.

"I pokrene postupak utvrđivanja zakonitosti takvog postupanja, a samim tim nastupanje posledica po državu. Posebno treba imati u vidu i izjavu poslanika Raška Konjevića koji potvrđuje da "možda i čine krivično djelo ali o tome da odlučuju nadležni državni organi" što dodatno navodi u sumnju da je sve urađeno sa predumišljajem i organizovano. Napominjemo da Ustav i Poslovnik jasno propisuju ko može zakazati skupštinu i po kojoj proceduri i da zbog važnosti pitanja, i potrebe da funkcioniše pravna država neophodno je da se izjasni Specijalno državno tužilaštvo", zaključio je Krivokapić.