Primamljiva ponuda za Forcu

Ubrzavaju se pregovori oko formiranja vlasti u Ulcinju

17036 pregleda 44 reakcija 12 komentar(a)
Lider Force Genci Nimanbegu, Foto: Luka Zeković
Lider Force Genci Nimanbegu, Foto: Luka Zeković

Pregovori oko formiranja lokalne vlasti u Ulcinju intenzivirali su se nakon što je postalo izvjesno da će biti izabrana manjinska vlada, pa se sada dva bloka utrkuju oko toga ko će pridobiti podršku Force koja je ključna za većinu u tamošnjem parlamentu, saznaju Vijesti iz više izvora.

U Ulcinju je koalicija “Za novi početak” (GP URA, DP, SD i SDP) na izborima 27. marta osvojila 14 mandata, koalicija DPS-BS šest, Forca pet, Demokrate dva a koalicija Demokratske unija Albanaca - Demokratskog saveza šest mandata. Lokalni parlament ima 33 odbornika, pa je za većinu potrebno 17.

Nosilac liste DUA-DS Mehmed Zenka je odmah nakon izbora najavio da će oni razgovarati sa Forcom i DPS-om, što bi značilo da bi u slučaju dogovora imali većinu od 17 odbornika.

Međutim, ukoliko bi Forca dogovorila savez sa koalicijom “Za novi početak”, oni bi ukupno imali 19 odbornika. Demokrate, koji su prvi put ušli u parlament, ni u jednoj grupaciji ne vide poželjne saveznike.

Zenka je juče rekao Vijestima da su i počeli pregovore sa Forcom: “Izrazili smo spremnost da pregovaramo, ali nismo licitirali imenima predsjednika opštine”, rekao je Zenka, koji navodno to mjesto očekuje za sebe.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti i koalicija “Za novi početak” vodi “intenzivne pregovore” sa Forcom, kojoj je dala, kako je rekao jedan sagovornik, primamljive ponude. Ona podrazumijeva, kako je prenio drugi izvor, i mjesto predsjednika Opštine Ulcinj.

Iz Force se nijesu poglašavali ovim povodom, a prema saznanjima Vijesti oni imaju stranačku platformu za pregovore oko formiranja buduće vlasti.

Forca je bila dio bivše lokalne vlasti u Ulcinju, iz koje je istupila upravo zbog neslaganja sa DPS-om oko razvojnih ciljeva opštine, odnosno toga da je partija Mila Đukanovića stranačke interese podredila interesima grada.

Nakon što je Forca izašla iz lokalne vlasti, gdje je imala i mjesto predsjednika Skupštine opštine, DPS je smijenio sve njene kadrove u lokalnoj upravi.

"Izrazili smo spremnost da pregovaramo, ali nismo licitarli imenima predsjednika opštine", rekao je Zenka Vijestima

Bonus video: