Carević traži da Odbor povjerenika usvoji budžet: Sezona je u pitanju

Predsjednik Opštine Marko Carević traži što hitnije odluke Odbora povjerenika, tražeći od njih da ne drže Budvu kao taoca, da odblokiraju sredstva i da od 1. maja zabrane radove u prvoj zoni uz obalu

10407 pregleda 44 reakcija 4 komentar(a)
Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Carević pozvao je petočlani odbor povjerenika da usvoji budžet, jer je priprema sezone dovedena u pitanje.

Na usvajanje budžeta čekaju zaposleni u opštinskoj administraciji, ali i opštinskim ustanovama i službama, jer aprilska zarada ne može biti isplaćena.

Carević je kazao da je od povjerenika tražio i da mu izađu u susret da ga smijene.

”Htio sam da odmah predam incijativu, ali oni nijesu htjeli. Moje pitanje za njih je bilo da ne drže Budvu kao taoca, jer imamo saglasnost Ministarstva finansija na budžet. Ne vidim razlog zbog čega se čeka, imamo para na računu, likvidni smo. Da može život da teče kako treba”, kazao je Careić i dodao da na opštinskom računu ima 5,1 milion eura.

Prema njegovim riječima, za njega kao privatnika vrijeme je najveći resurs, te da se nema vremena za čekanje, i da treba usvojiti budžet.

”Očito, ljudi su novi, treba da se upoznaju, ali ako je krovna institucija, a to je Ministarstvo finansija dalo saglasnost na budžet ne vidim razlog da on ne bude usvojen. Ovo sve vidim kao nepotrebno odlaganja. Jako je važno svim zaposlenima jer nijesu navikli da plate čekaju, jer smo vrijedno svi radili”, kazao je Carević.

On navodi da ima obećanje da će budžet biti usvojen.

”Imamo veliki problem, a to je sezona i punjenje budžeta. Da je sreće, automatski bi se potpisao budžet. Mi moramo pripremiti sezonu. Zamislite, budžet je trebalo da bude usvojen 31. decembra prošle godine, ali nije zbog opstrukcije. Sada gospoda treba da usvoje budžet i da mi krenemo sa pripremom sezone. Već od 1. maja imate treba zabraniti radove u prvoj zoni uz obalu. Mi smo već zakasnili sa pripremom sezone od koje živimo stoprocentno svi”, naglasio je Carević.

Zato, kako kaže Carević, građani treba da vide ko radi u njihovom interesu.

”Za protekle tri godine od kada sam na mjestu predsjednika Opštine, u oba mandata, nikada budžet nije usvojen u decembru, već uvijek u martu i aprilu, a sve kako da bi se onemogućila priprema turističke szeone i kako bi se ja i partija kojoj pripadam prikazali nespoobni, da slučajno ne bi dobili plus od građana. I tako je svih ovih godina, ali nadam se da su građani Budve znaju da prepoznaju činjenice”, naglasio je on.

Carević
Carevićfoto: Vuk Lajović

Ipak, kako kaže prvi čovjek Budve, bez obzira na sve opstrukcije na šta se navikao, izvršna vlast, Opština i Turistička organizacija se uspješno pripremaju za sezonu.

”Teško je funkcionisati u ambijentu kada imate koordiniranu opstrukciju, ali na svu sreću sva preduzeća su likvidna i na dnevnom nivou smo u koordinaciji i spremno dočekujemo predsezonu. U maju prošle godine na jednoj od prekinutih, opstruiranih skupštinskih sjednica, govorio sam da odradimo tada sezonu, u oktobru skratimo mandata i idemo na izbore, i onda do nove godine usvojimo budžet i plan investicija i imamo na vrijeme pripremljenu sezonu. Međutim, trebalo je uraditi što gore, jer to je njima bolje, pa zamislite sada: imamo izbore u jeku sezonu. To su ogromni gubici. Barem je Budva mogla da pokaže iskorak, ali imate ljude koji su drugi put srušili vlast u Budvi”, kazao je Carević.

Odbor povjerenika trebalo bi da zasjeda 29. aprila.

”Odboru povjerenika dostavljeno je na razmatranje i donošenje više od trideset predloga akata. Odbor povjerenika, u skladu sa zakonom propisanim nadležnostima, intenzivno radi na određivanju prioriteta predloga koje će razmatrati na drugoj sjednici Odbora, posebno imajući u vidu odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi. Naime, zadatak Odbora povjerenika koji proizlazi iz člana 185 Zakona odnosi se na obavezu Odbora da obezbijedi ostvarivanje funkcije Skupštine opštine, posebno u dijelu izvršenja odluke nadležnosti sudova, izvršavanja zakonom utvrđenih obaveza radi omogućavanja ostvarivanja prava građana ili sprečavanja nastanka znatne materijalne štete. S tim u vezi, procijenjeno je da je predlog Odluke o budžetu Opštine Budva za 2022. godinu jedan od prioriteta koji će se razmatrati na narednoj sjednici, zatraženo je dodatno obrazloženje i zakazan sastanak (početkom naredne nedjelje) sa predstavnicima predlagača, odnosno Sekretarijata za finansije, zatražen je sastanak i sa predstavnicima Sekretarijata za investicije povodom predloga Porgrama uređenja prostora za 2022. godinu i predloga Programa investicionih aktivnosti za 2022. godinu”, navodi se u saopštenju Odbora povjerenika.

Bonus video: