Mojkovac: Svi optimisti, a kriza vlasti traje

Predsjednik SNP-a o razlozima nedolaska na sjednicu SO Mojkovac “ne može da govori za novine”. Ostali predstavnici koalicije koja čini vlast tvrde da ne znaju konkretan razlog bojkota

15877 pregleda 6 komentar(a)
Smanjuju budžet: Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Smanjuju budžet: Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Kriza u vladajućoj koaliciji u Mojkovcu uskoro će biti prevaziđena, očekuju predstavnici koalicije koja čini vlast, a nesporazume koje sada imaju, nadaju se da će riješiti razgovorima tokom naredne sedmice.

Sjednica Skupštine opštine (SO) tokom minulih desetak dana odlagana je dva puta, zbog nedolaska odbornika Socijalističke narodne partije (SNP). Na sjednicu, koja je trebalo da se održi u četvrtak od tri odbornika te stranke došla je samo Nevena Pejović. U sali nijesu bili ni odbornici opozicione Demokratske partije socijalista (DPS). Mojkovački parlament čini 14 odbornika koalicije koju je predvodio DPS, osam koalicije Za budućnost Mojkovca, četiri Demokrata, po dva iz Građanskog pokreta URA i koalicije Ne damo Mojkovac i jedan iz Ujedinjene Crne Gore.

Predsjednik SO Marko Janketić se nada dobrom ishodu razgovora o budućem funkcionisanju koalicije. On podsjeća da, prema Poslovniku, sazvana sjednica treba da se održi u narednih tri mjeseca. Do tada, tačnije već naredne sedmice, trebalo bi da se sastanu, najavio je on, prvo predstavnici kolicije Za budućnost Mojkovca, čiji je sastavni dio SNP, a potom i predstavnici cijele vladajuće većine.

Janketić je za “Vijesti” kazao da SNP nije konkretno kazao šta zamjera radu nove mojkovačke vlasti.

”Nijesmo od njih do sada dobili konkretan odgovor o razlozima nedolaska. Takve informacije nije mogla da nam da ni odobornica koja je došla na sjednicu. Nadam se da ćemo tokom naredne sedmice znati više, nakon sastanka prvo unutar koalicije Za budućnost Mojkovca, a onda i na zajedničkom sastanku svih subjekata koji čine aktuelnu mojkovačku vlast”, rekao je on.

Ni u odgovorima “Vijestima” nije bio konkretan predsjednik Opštinskog odbora te stranke Milisav Ćorić. On kaže da je “izborna volja da nova mojkovačka vlast bude bolja od prethodne”.

Na pitanje “Vijesti” koje su tačno, prema njegovom mišljenju, “greške u koracima” do sada napravili kolicioni partneri kazao je da “o tome ne može za novine”.

Prvi čovjek mojkovačkog SNP-a objašnjava da se mora pažljivo “napraviti potpuni koncept i strategija daljeg djelovanja i razvoja i zajednički pristupiti realizaciji tih programa”. Tvrdi da SNP neće po automatizmu glasati sve što dođe kao predlog od izvršne vlasti u tom gradu. On je odbacio, kako je rekao, spekulacije da će SNP u Mojkovcu sarađivati s bilo kom “mimo postojeće koalicije”. Međutim, kako je objasnio, dalja saradnja unutar kolaicije na vlasti zavisiće “od konstruktivnog pristupa koalicionih partnera”.

Šef odborničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Radovan Vidojević za “Vijesti” je kazao da se nada “vrlo brzom prevazilaženju nesporazuma unutar vladajuće koalicije”.

”Razgovori će biti organizovani vrlo brzo. Tačne razloge nedolaska odbornika SNP na sjednice SO ćemo vrlo brzo saznati. Predstoje nam vrlo brzo razgovori, a siguran sam i dogovor. To dugujemo građanima Mojkovca. Najvažnije je istaći da nije riječ o borbi za fotelje”, objasnio je.

Vidojević je, kaže, siguran da “SNP neće sarađivati s bilo kim izvan vladajuće koalicije”.

Na dnevnom redu sazvane i dva puta otkazivane sjednice SO su o odluke o konstatovanju prestanka mandata dosadašnjem i imenovanju novog v.d. sekretara SO, te o pokretanju postupka za izmjene i dopune Statuta Opštine, zatim predlog Programa rada SO za ovu godinu. Pred odbornicima je trebalo da bude finansijski izvještaj o radu JU Centar za kulturu “Nenad Rakočević” za prošlu, kao i odluke o davanju saglasnosti na plan i program te ustanove za ovu godinu. Slične izvještaje, programe i planove trebalo bi da podnese i JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Bonus video: