Milačić: Sjednica na Cetinju krivični događaj, nećemo učestvovati u njenom radu

Milačić je dodao da je Prava Crna Gora podnijela detaljnu i obrazloženu krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv 46 poslanika Skupštine

5337 pregleda 39 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora neće učestvovati u radu "nelegalne konstitutivne sjednice Skupštine" na Cetinju 28. aprila 2022, poručio je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

"Smatramo je krivičnim događajem prvog reda na kome nema mjesta ni jednom poslaniku izabranom iz redova pobjedničke većine 30. avgusta", dodao je Milačić.

Sjednica parlamenta na kojoj će se, između ostalog, birati nova vlada, održaće se u četvrtak na Cetinju.

Povezani članci

23. April 2022.

Presedan koji može postati pravilo

Milačić je dodao da je Prava Crna Gora podnijela detaljnu i obrazloženu krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv 46 poslanika Skupštine, koji su, kako je naveo, "nelegalnim zakazivanjem sjednice Skupštine počinili niz teških krivičnih djela, te su dalje radnje na sprečavanju ovog krivičnog događaja na tužilaštvu i policiji".

"Svaku dalju institucionalnu aktivnost u Skupštini i drugim organima Prava Crna Gora će isključivo koristiti radi političkog obrazlaganja i podrške optužbama iznijetih protiv organizovane kriminalne grupe koju evidentno čine 46 poslanika Skupštine, dok bi učestvovanje u odlučivanju i glasanju bilo saučesništvo u krivičnim djelima ove organizovane kriminalne grupe, te će se do konstituisanja sljedećeg saziva Skupštine uzdržati od bilo kakvih inicijativa i odluka u tom organu vlasti", istakao je Milačić.

On je podsjetio da su u susjednoj Sloveniji, članici Evropske Unije, u februaru 2022. godine raspisani prijevremeni parlamentarni izbori, a da su održani prije nekoliko dana.

"Pa je ciničan izgovor organizovane kriminalne grupe koja je početkom istog tog februara srušila Vladu, da nije mogla organizovati parlamentarne izbore zbog evropskog puta i gubitka dinamike u sprovođenju reformi. Pravi razlog je u samovlasnom preuzimanju institucija, povratku DPS-a, finalizaciji političke korupcije i gušenju volje građana Crne Gore. Ne zaboravimo da je preko 60 odsto građana Crne Gore tokom čitavog ovog procesa bilo i ostalo za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, protiv bilo kakve nelegitimne i nametnute manjinske vlade", rekao je Milačić.

Ukoliko, kako je rekao, "zakazani kriminalni događaj" ne dobije institucionalni odgovor crnogorskog pravosuđa, Prava Crna Gora će svoje aktivnosti uskladiti sa voljom i aktivnostima građana koji će ovoj grupi od 46 poslanika i političkih partija iz kojih dolaze dati odgovor koji "zaslužuju svojim nedjelima".

"U tom poslu bićemo okrenuti pobjednicima 30. avgusta koji su cjelokupno vrijeme pokazali lojalnost izvojevanoj pobjedi i podržali reforme te pobjede. Ne postoji izgovor za prisustvo ovom krivičnom događaju na Cetinju i svako ko bude prisutan u Skupštini Opštine Cetinje u četvrtak 28. aprila, postaće saučesnik u kriminalnoj grupi sakupljenoj radi vršenja djela samovlašća, zloupotrebe službenog položaja i onih djela protiv državnih organa i ustavnog poretka nedostojnih bilo kojeg građanina Crne Gore, a pogotovo poslanika i političkih predstavnika 30. avgusta 2020. godine", zaključio je Milačić.

Bonus video: