”Ko može više, može i manje”

U obrazloženju zakazivanja sjednice na kojoj se bira vlada citiran Ustav i pravno načelo

17167 pregleda 25 komentar(a)
Nova skupštinska većina “preuzela nadležnost predsjedavajućeg”: Sa ranije sjednice, Foto: Luka Zekovic
Nova skupštinska većina “preuzela nadležnost predsjedavajućeg”: Sa ranije sjednice, Foto: Luka Zekovic

Vladavina prava nije samo poštovanje Ustava i zakona, već služi zaštiti ljudskih prava i sloboda u odnosima organa vlasti i građana u demokratskom sistemu. Poštovanje ili nesprovođenje zakona i drugih propisa suprotno je vladavini prava.

Ovako je, između ostalog, objašnjeno što je 46 poslanika Skupštine sazvalo sjednicu za četvrtak 28. april na Cetinju, na kojoj će se birati nova vlada mandatara Dritana Abazovića (GP URA). Prema Poslovniku, to pravo ima jedino potpredsjednik parlamenta koji vrši funkciju predsjedavajućeg, ako ne postoji predsjednik.

U obrazloženju saziva sjednice, koji je objavljen na sajtu Skupštine, podsjeća se da je bivši predsjednik parlamenta Aleksa Bečić (Demokrate) smijenjen, a da je na osnovu Poslovnika tu poziciju pokrivao Strahinja Bulajić (Nova) iz najvećeg Kluba poslanika.

On je, navodi se, nakon odbijanja da zakaže sjednicu podnio i ostavku. Zbog toga je, kako dodaju, 46 poslanika odlučilo da sazove sjednicu. Oni su se pozvali na odredbe Ustava u kojima se propisuje da Skupština zasjeda dva puta godišnje, od čega prvo redovno zasjedanje počinje prvog radnog dana u martu i traje do kraja jula. Takođe i na odredbe Ustava da je mandat Skupštine četiri godine i da potpredsjednik zamjenjuje predsjednika Skupštine u vršenju poslova kada je on spriječen ili kada mu on povjeri da ga zamjenjuje.

”Polazeći od prethodno navedenog, s obzirom na to da je Skupstini Cme Gore dostavljeno pismo mandatara za sastav 43. Vlade Crne Gore kojim obavještava da je spreman da u Skupštini Cme Gore predstavi sastav nove Vlade i izloži ekspoze, a kako je dana 20. aprila 2022. godine, gospodin Bulajić podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Skupštine, a samim time je prestala njegova uloga predsjedavajućeg, obavještavamo vas o namjeri da mi dolje potpisani, 46 poslanika u Skupštini Cme Gore saglasno opštem pravnom načelu, 'Ko može više može i manje' preuzimamo nadležnosti predsjedavajućeg Skupštine,” piše u inicijativi za saziv.

Skupština je sazvana u četvrtak prošle sedmice, nakon što je dva dana ranije Abazović dostavio obavještenje o spremnosti za izbor Vlade. To obavještenje i predlog predsjednika države Mila Đukanovića da lider GP URA bude mandatar, takođe je u “paketu” dokumenata na osnovu kojih su poslanici sazvali sjednicu.

Pored izbora Vlada na njenom dnevnom redu je i izbor predsjednika Skupštine i izmjene tri propisa koji se tiču akciza, PDV-a i ograničenja cijena od posebnog značaja za zdravlje ljudi. Zbog procedure, te izmjene zakona će ipak morati da budu povučene, jer je predlagač Vlada Zdravka Krivokapića, kojoj prestaje mandat izglasavanjem nove. A u novoj će biti predstavnici koalicije Crno na bijelo, Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije i manjinskih stranaka.

Sjednicom u četvrtak trebalo bi da predsjedava potpredsjednik BS-a Ervin Ibrahimović, koji će, kako se očekuje, nakon izbora šefa parlamenta, podnijeti ostavku jer je jedan od budućih članova nove vlade.

Iako je najavljivano, on nije sazvao sjednicu, već je za to podijeljena odgovornost na 46 poslanika partija koje će činiti novu izvršnu vlast i DPS, koji će je podržavati.

Takođe i za objavu informacije o sjednici odgovornost je preuzelo Odjeljenje za odnose sa javnošću Skupštine, jer se na sajtu navodi da je ono proslijedilo medijima i Odjeljenju za internet prezentaciju Skupštine “Saziv za Prvu sjednicu Prvog redovnog (proljećnjeg) zasjedanja u 2022. godini”. Do sada je bio standard da se informacija o sazivu samo objavi na sajtu parlamenta.

Bonus video: