Danilović: Na Cetinju se srpske pjesme pjevale duže nego igdje

"Da su pjevali kakvu Tomsonovu svinjariju, kakvo fašističko stihovano podilaženje, pojedine partije bi pozdravile slobodu pjevljivog govora", kazao je Danilović

10650 pregleda 176 komentar(a)
Danilović, Foto: Luka Zeković
Danilović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović oglasio se povodom jučerašnjeg kamenovanja autobusa na Cetinju.

"'Veseli se srpski rode' je provokacija i 'opasna' pjesma na Cetinju! Zaista je strašno na koji način pojedine političke partije i pojedinci koji su izmiljeli iz polusvijeta, doživljavaju Crnj Goru i Cetinje u njoj. A šta je tu provokativno? Koji dio pjesme? Je li okupatorska? Je li je pisao ratni zločinac? Poziva na mržnju? O čemu je riječ? Stidite li se 'svog fašizma' koji ste bolesno uklopili u vašu vrstu 'građanskog i antifašističkog'? Šta bi vam rekao Vladika Rade da čuje da se zbog ove pjesme kamenuju nikšićka djeca? Branite Cetinje od pjesme koja povezuje Obiliće i Petroviće, Prizren i prestolni grad Crne Gore? Branite Kralja Nikolu? Pa to je jadno, bolesno i čemerno. To je tako ludački i kukavički", saopštio je Danilović.

Na Cetinju su se, kako je kazao, "pjevale srpske pjesme duže nego igdje na prostoru na kojemu se govori i pjeva srpskim jezikom".

"Kamenicama na autobus, na pjesmu i pjevače koji se vesele u staroj prestolnici svoje države? Da su pjevali kakvu Tomsonovu svinjariju, kakvo fašističko stihovano podilaženje, pojedine partije bi pozdravile slobodu pjevljivog govora? Jadne ste vi stranke i jadna je ta vaša samodovoljnost. To je samoizolacija zbog koje vas niko ne mrzi nego vas svi sažalijevaju. Vi niste čak ni fašisti, jer se radi o zahtjevnoj ideologiji koju bi morali savladati i ovladati njome. To podrazumijeva napor i žrtvu, makar i onu užasnu, najgore vrste. Vi ste samo primitivci i mrzitelji, i to iz najgorih poriva kojima se dobrovoljno predajete", zaključio je Danilović.

Bonus video: