Danilović: Odlaganje izbora gaženje Ustava i zakona

"Ovo treba da bude evropska većina i 'evropska vlada'? Jasno vam je sve", kazao je Danilović

3185 pregleda 22 komentar(a)
Danilović, Foto: Luka Zeković
Danilović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović reagovao je povodom inicijative nove skupštinske većine da se lokalni izbori u više opština odlože za 30. oktobar.

Predlog dopune Zakona o lokalnoj samoupravi dostavili su poslanički klubovi Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), "Crno na bijelo" (URA i CIVIS), Bošnjačke stranke (BS) i Socijaldemokratske partije (SDP). Televizija Vijesti jutros je objavila i da je za izglasavanje potrebna tropetinska većina, koju bi imali sa još tri poslanika Socijaldemokrata.

"Pisao sam u više navrata o ovome i objašnjavao zašto Đukanović rascjepkano i na mjericu raspisuje lokalne izbore? Ovo treba da bude evropska većina i 'evropska vlada'? Jasno vam je sve. Deset partija koje imaju 49 poslanika ne želi lokalne izbore, niti smiju da izađu na njih. Odlažu ih kao da se radi o uobičajnoj stvari, a po srijedi je najgrublje gaženje Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika za čiju izmjenu je potrebno 2/3 u Skupštini. Je li ovo onaj 'čaj od nane'", saopštio je Danilović.

Upitao je šta na ovo imaju da kažu "naši 'zapadni partneri'".

"Stabilizacija države i demokratije? Suspenzija prava da se bira i da budete birani! Usklađivanje spoljnopolitičkih prioriteta sa politikom EU? Je li ovo dio sankcija prema Rusiji? Kako ovo tumači gospođa Pisonero? Očekujemo li burnu reakciju gospođe Fon der Lajen? Treba li da ćutimo zbog 'sigurice' po dubini? Hoće li 'evropska Vlada' prolongirati i predsjedničke izbore na par godina? Kako sad premještati lokalne izbore i produžavati mandat odbornicima i predsjednicima opština najmanje do kraja oktobra, kada su ljudi obećali popis za jesen? Za koju jesen? Za istu onu u kojoj se potpiše i Temeljni ugovor sa SPC, zar ne", zaključio je lider Ujedinjene.

Bonus video: