Treća sreća za izbore u jednom danu

Poslanički klubovi DPS-a, SNP-a, “Crno na bijelo” (URA i CIVIS), Bošnjačke stranke i SDP-a dostavili juče Skupštini inicijativu kojom se traže dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u više opština za 30. oktobar ove godine

4785 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poslanički klubovi partija nove skupštinske većine pokušaće da treći put u Skupštini ‘proguraju’ ideju o održavanju lokalnih izbora u jednom danu.

Ponovo se to pokušava učiniti kroz dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, iako je jednu verziju tog zakona predsjednik države Milo Đukanović odbio da potpiše kao neustavnu, ali se razmišlja i o pokretanju međupartijskog dijaloga kako bi se izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika omogućilo održavanje izbora u sve 24 crnogorske opštine.

Poslanički klubovi Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), “Crno na bijelo” (URA i CIVIS), Bošnjačke stranke (BS) i Socijaldemokratske partije (SDP), dostavili su juče Skupštini inicijativu kojom se traže dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u više opština za 30. oktobar ove godine.

Dopunama predloga Zakona traži se odlaganje izbora u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, glavnom gradu Podgorici i u skupštini opštine Golubovci - opštine u okviru glavnog grada. Đukanović je do sada raspisao izbore za Bijelo Polje i Šavnik za 12. jun, a ranije je za 5. jun vanredne u Budvi, Tivtu, a redovne u Plužinama i Žabljaku. Izbore u Podgorici raspisao je za 19. jun, a do kraja jula trebalo je da raspiše izbore u još nekoliko opština.

Kao razloge zbog kojih traže izmjene poslanici su podsjetili da na tome insistiraju i sa evropskih adresa, te da je u izmijenjenom društveno-političkom ambijentu, uz očekivanu deblokadu institucija, neophodno intenzivirati rad Odbora za sveobuhvatnu izbomu reformu, radi stvaranja normativnog okvira za održavanje svih lokalnih izbora u Crnoj Gori u jednom danu, uvažavajući preporuke OEBSa/ODIHR-a”.

Prvi put predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi povučen je iz skupštinske procedure u novembru, iako su njegovi potpisnici bili svi predstavnici vlasti. To se desilo nakon što koalicija “Crno na bijelo” nije prihvatila amandmane SNP-a koji je trebalo da garantuju da će odluka predsjednika države o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestati da važi.

Sljedeći pokušaj je bio kada su poslanici koalicije “Crno na bijelo”, DPS, SD, SDP, BS i dvije albanske liste inicirali krajem januara izmjene tog Zakona, kako bi se izbori u 14 opština i gradskoj opštini Golubovci održali u jednom danu. Poslanici su početkom februara usvojili te izmjene, ali ga je Đukanović nekoliko dana kasnije vratio Skupštini na ponovno odlučivanje sa obrazloženjem da je neustavan. Skupština nije ponovo usvojila taj zakon.

Poslanici SNP tražili su krajem decembra da se njihov predlog izmjena zakona za odgađanje lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju po hitnom postupku stavi na dnevni red, ali su predlog povukli 16. januara, zbog “tehničkih propusta”.

Predsjednik kluba poslanika CnB, Miloš Konatar, rekao je da je glavni motiv za ponovno podnošenje inicijative da se izbjegne “cirkus koji nas čeka”, ako se ne usvoje izmjene zakona. “Jer ćemo praktično svakih nedjelju dana ići na izbore”, rekao je Konatar. On je kazao da niko ne može pobjeći od izbora, te da je u interesu građana da ne izlaze svakih nedjelju dana na izbore u nekoliko opština i da izbori budu u jednom danu

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da su insistirali da se izbori održe oko 20. oktobra, kako bi se izbjeglo da građani izlaze na birališta u jeku turističke sezone. “I da na jesen, mirno, bez tenzija, održimo izbore u 12 opština. Rano je govoriti da li se može desiti da u isto vrijeme budu i predsjednički izbori, ali to sad ne zavisi samo od nas”, kazao je Ivanović.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić kazao je da predlog zakona ima za cilj da dovede do ispunjavanja obaveza, odnosno preporuka, iz redovnih izvještaja posmatračkih misija OEBS/Odihr u kojima je jasno navedeno da je potrebno objediniti lokalne izbore u jednom danu. “Takođe, ukoliko dođe do usvajanja zakona i njegovog stupanja na snagu vjerujem da će biti prostora da razgovaramo i o održavanju izbora 30. oktobra i u još nekim opštinama, a ne samo u onim koje su predviđene Zakonom. Očekujem po ovom pitanju da se postigne i širi politički dogovor budući da je obaveza ispunjavanja preporuka zajednička svim političkim subjektima”, istakao je Nikolić.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić poručio je na Tviteru da je cilj da se pobjegne od izbora.

CEGAS i CDT su juče pozvali poslanike da povuku predlog za odlaganje lokalnih izbora u nekoliko opština, jer je "nezakonit i neustavan".

Bonus video: