Čestitke Abazoviću od zvaničnika iz regiona

"Želimo da gradimo najbolje moguće odnose sa svima u regionu, uvjereni da ćemo zajednički uraditi mnogo dobre stvari za Zapadni Balkan", kazao je premijer

17471 pregleda 33 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.04.2022. 13:36h

Zvaničnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije čestitali su lideru Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću na izboru za predsjednika Vlade.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je kako je uvjerena da Srbija i Crna Gora u narednom periodu mogu zajednički, na putu ka Evropskoj uniji, raditi na izgradnji stabilnog, ekonomski i infrastrukturno bolje povezanog i uspješnijeg

regiona.

Abazović je zahvalio premijerki Srbije na čestitki i kazao da se raduje budućoj saradnji. "Želimo da gradimo najbolje moguće odnose sa svima u regionu, uvjereni da ćemo zajednički uraditi mnogo dobre stvari za Zapadni Balkan", napisao je on na Tviteru.

Predsjednik Vlade Albanije Edi Rama kazao je da mu je drago što je Abazović postao premijer.

"Ko je do juče mogao vjerovati da će Balkan sa šest država imati tri albanska premijera. Na nama je da probamo da stvorimo nove mostove za mir i dobrobit za sve nas", napisao je Rama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je kako je uvjeren da će dvije zemlje nastaviti saradnju, dalje razvijajući i jačajući odnose koji su, ističe, primjer dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa u regionu.

"Put regiona jeste put u približavanju najvišim demokratskim standardima kroz euroatlantske integracije i izgradnju normalnih društava u kojima će se cijeniti individualne slobode, prava i dostojanstvo čovjeka. Vama, cijeloj Vladi i građanima Crne Gore želim uspješan predstojeći mandat", naveo je Džaferović.

Predsjednik Albanije Iljir Meta kazao je kako se nada da će odlični prijateljski odnosi dvije države biti dodatno ojačani u interesu građana.

"Napredak Crne Gore u integracionim procesima veoma je važan za sve Albance koji žive u toj državi, za zajedničku evropsku budućnost, kao i za jačanje mira, bezbjednosti i stabilnosti u našem regionu”, naveo je Meta na Tviteru.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je, u čestitki Abazoviću, kazala kako je sigurna da će Crna Gora pod njegovim liderstvom ostati čvrsto na putu ka Evropskoj uniji.

"Ojačaćemo naše partnerstvo i zajedno raditi za mir, prosperitet i sigurnost na Zapadnom Balkanu", navela je Osmani na Tviteru.

Novom premijeru čestitao je i kosovski kolega Aljbin Kurti.

"Srdačno čestitam Dritanu Abazoviću, prvom premijeru Crne Gore iz albanske zajednice u toj zemlji. Radujem se bliskoj saradnji na rješavanju mnogih izazova sa kojima se suočavamo u regionu“, naveo je Kurti.

Čestitku je uputio i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

"Građani Sjeverne Makedonije i Crne Gore imaju dugogodišnje prijateljske veze. Radujem se zajedničkom radu sa Dritanom u suočavanju sa izazovima koji su pred nama kao NATO saveznicima i bliskim susjedima", rekao je Kovačevski.

Bonus video: