SPP: Podržavamo aktivno uključivanje i onih koji su bili kočničari promjena

Ističu da u 43. Vladi konačno moramo vidjeti novu šansu da Crna Gora konačno iskorači kao potpuno održivo društvo, kao moderna evropska zajednica "u kojoj je vladavina prava temelj i čojstva i junaštva, i jedina garancija njene vječnosti"

3002 pregleda 1 komentar(a)
Foto: SPP
Foto: SPP

Iz Stranke pravde i pomirenja saopštili su da podržavaju uključivanje i aktivno učešće svih, pa i onih političkih subjekata koji su do sada bili kočničari promjena.

Kazali su da su svjesni da ovo nije prvi put u istoriji da se predvodnici pozitivnih promjena minoriziraju i potiskuju na usporenu traku, "SPP nema pravo na jogunasto ponašanje".

"SPP je podržala i aktivno učestvovala u političkim promjenama u Crnoj Gori, svjesni nužnosti promjenljivosti vlasti ali svjesni i toga da iz višedecenijske neokomunističke ideologije - korumpirane i kriminalizirane vlasti, u mandatu samo jedne vlade, društvo nije moguće prevesti do željenog cilja, do društva koje poštuje sebe, nosi odgovornost, ali i mjeri odgovornost onih kojima se daje podrška u sistemu predstavničke demokratije", navodi se u njihovom saopštenju.

Do tog cilja se, smatraju oni, ne stiže preko noći već je potrebno ustrajati na izgradnji političke kulture građanske odgovornosti, te uporno i sistematično graditi i podizati vladavinu prava.

"Svjesni takođe i činjenice da su u našim balkanskim prilikama svake političke promjene opterećene rizicima sukoba i produbljivanja podjela po etničko vjerskim šavovima, do demokratskog građanskog društva se ipak ne dolazi vođenjem strahovima već suočavanjem sa svim rizicima i izazovima, te se zbog svega toga morao učiniti prvi korak, na kojem već živimo promjene", kazali su iz SPP-a.

Ističu i da na na novu, 43. Vladu, zbog svega toga treba gledati u svijetlu promjena i u svjetlu "poništavanja teškog nasljeđa podjela i stalnog preispitivanja opstojnosti države", i da u njoj konačno moramo vidjeti novu šansu da Crna Gora konačno iskorači kao potpuno održivo društvo, kao moderna evropska zajednica "u kojoj je vladavina prava temelj i čojstva i junaštva, i jedina garancija njene vječnosti".

Bonus video: