Donfrid: Crna Gora ključna za stabilnost Zapadnog Balkana

"Rekla bih da ste novu Vladu izabrali baš za moju posjetu. Ne znam jeste li vi to tako predvidjeli, ali ni nama nije bilo jasno kako će se stvari razvijati u Crnoj Gori"

4344 pregleda 11 komentar(a)
Donfrid, Foto: REUTERS
Donfrid, Foto: REUTERS

Nova crnogorska Vlada trebalo bi da bude posvećena evropskim integracijama, svojim obavezama koje proizilaze iz članstva u NATO-u, ali i borbi protiv korupcije, kazala je pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Karen Donfrid.

"Mislim da je jasno da je nova Vlada posvećena evropskim integracija, ispunjavanju NATO obaveza, borbi protiv korupcije i sprovođenju demokratskih reformi", kazala je Donfrid u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Onaj je negirala da SAD imaju neke veze sa formiranjem nove vlade.

Vjeruje da SAD i Crna Gora imaju jake odnose.

"SAD snažno podržavaju evroatlantski put svih šest država Zapadnog Balkana. U pvoj nedjelju dana posjetila sam svih šest država, a Crna Gora je moja zadnja stanica. Rekla bih da ste novu Vladu izabrali baš za moju posjetu. Ne znam jeste li vi to tako predvidjeli, ali ni nama nije bilo jasno kako će se stvari razvijati u Crnoj Gori", navela je Donfrid, prenosi portal RTCG.

Istakla je da joj je bilo značajno da posjeti sve te zemlje i bolje razumije situaciju u njima.

"Očigledno, te zemlje su na različitim pozicijama na putu evro-atlantskih integracija, ali ne sumnjam da su Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost cijelog regiona", kazala je Donfrid.

Upitana o statusu Svetozara Marovića, koji je pod američkim sankcijama zbog korupcije, ona je rekla da je američki predsjednik Džozef Bajden postavio kao prioritet borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

"Podržali bi izručenje Marovića iz Srbije Crnoj Gori", rekla je Donfrid.

Ona je rekla i da ne bi govorila o detaljima sastanaka u Beogradu o pitanjima vladavine prava, te da nije moguće predvidjeti hoće li biti još sličnih sankcija.

"Imamo dokazne pakete za svaki pojedinačni slučaj", rekla je Donfrid.

Osvrćući se na hapšenje Vesne Medenice, rekla je da je nova vlada posvećena jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i snaženju demokratskih vrijednosti.

"Zato vjerujem da će ova vlada nastaviti da implementira zakone koji će omogućiti da uspješno reforme djelove sistema", kazala je Donfrid.

Bonus video: