Izbor nove Vlade pozdravili visoki zvaničnici SAD, EU i regiona, očekuju ubrzane reforme

Abazović je u ekspozeu najavio da je jedan od glavnih ciljeva Vlade, koja ima 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja, deblokada procesa evropskih integracija Crne Gore

12595 pregleda 40 komentar(a)
”Budućnost Crne Gore je evropska”: fon der Lajen čestitala Abazoviću, Foto: Boris Pejović
”Budućnost Crne Gore je evropska”: fon der Lajen čestitala Abazoviću, Foto: Boris Pejović

Evropski zvaničnici od Vlade Dritana Abazovića očekuju političku odlučnost da ubrza nužne reformske procese i da ostvari opipljiv napredak na putu ka Evropskoj uniji (EU).

To su glavne poruke koje su juče sa brojnih adresa upućene povodom formiranja nove Vlade, koja je izabrana u četvrtak na sjednici parlamenta na Cetinju. Na toj sjednici je za predsjednicu Skupštine izabrana Danijela Đurović.

Abazović je u ekspozeu najavio da je jedan od glavnih ciljeva Vlade, koja ima 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja, deblokada procesa evropskih integracija Crne Gore.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u čestitki navela kako se raduje saradnji sa Abazovićem kako bi se Crna Gora još više približili EU.

“Budućnost Crne Gore je evropska”, napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Premijer je juče razgovarao sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, koja je sa specijalnim izaslanikom SAD Gabijelom Eskobarom bila u Podgorici, a u okviru regionalne dipomatske posjete.

On je, nakon sastanka, rekao da Crna Gora i SAD nastavljaju snaženje partnerstva.

“U našem fokusu su vladavina prava, regionalna saradnja i investicije. Počastvovan sam posjetom Karen Donfrid, visoke američke zvaničnice i njenog tima tokom prvog radnog dana mog Kabineta”, napisao je Abazović na Tviteru.

Donfri je razgovarala i sa novom predsjednicom Skupštine Danijeli Đurović, kada je, kako je saopšteno,izrazila očekivanje da da će svi crnogorski poslanici u potpunosti učestvovati u radu parlamenta.

Zvaničnica SAD izrazila očekivanje da će poslanici učestvovati u radu Parlamenta: Donfrid i Đurović
Zvaničnica SAD izrazila očekivanje da će poslanici učestvovati u radu Parlamenta: Donfrid i Đurovićfoto: Skupstina.me

Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta (EP) u Parlamentarnom odboru EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik i izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula su u zajedničkom saopštenju poručili da vjeruju u političku odlučnost nove vlade da ubrza nužne reformske procese, iako je Crna Gora proteklih mjeseci izgubila dragocjeno vrijeme.

”Radujemo se zajedničkom radu s našim partnerima na nastavljanju crnogorskog puta prema članstvu u Evropskoj uniji”, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Formiranje nove Vlade pozdravila je i šefica Delegacije Evropske unije (EU) Oana Kristina Popa, navodeći da očekuju da će time biti vraćeno političko i institucionalno povjerenje koje je Crnoj Gori potrebno.

“Radujemo se što ćemo raditi sa svim političkim akterima i institucijama u cilju napretka u evropskim reformama, u konstruktivnom duhu i u skladu sa ogromnim očekivanjima crnogorskih građana da se ide naprijed u procesu pristupanja EU”, navela je Popa na Tviteru.

Ona je kazala da pozdravljaju najave da je strateški prioritet nove Vlade ubrzanje pregovora države o pristupanju EU, jačanjem vladavine prava i sprovođenjem ekonomskih rerformi, s fokusom na borbu protiv korupcije, održiviji ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine.

“Ohrabrujemo Crnu Goru da izvuče maksimum iz Ekonomskog investicionog plana za zapadni Balkan. EU će nastaviti da stoji uz Crnu Goru i da je podržava u ovim naporima”.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borelj je naveo da se raduju zajedničkom radu kako bi Crna Gora ostvarila opipljiv napredak na putu ka EU.

Poruke podrške stigle su i iz stranih ambasada u Podgorici, kao i od zvaničnika iz Srbije, Italije, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije...

Iz ambasade SAD su u čestitki Abazoviću i Danijeli Đurović saopštili da se raduju saradnji sa novom vladom na podršci evroatlantskom putu Crne Gore.

Povezani članci

29. April 2022.

Čestitke Abazoviću od zvaničnika iz regiona

Britanska ambasadorka Karen Medoks poručila je da se raduju saradnji na zajedničkim prioritetima kao NATO saveznice, uključujući borbu protiv teškog i organizovanog kriminala, vladavinu prava, demokratske reforme i nacionalnu i regionalnu bezbjednost i stabilnost. Njemački ambasador Robert Veber je istakao da se ta zemlja raduje podršci Crnoj Gori na putu do Evropske unije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić na Tviteru je navela da je uvjerena da u narednom periodu Srbija i Crna Gora mogu zajednički na putu ka EU da rade na izgradnji stabilnog, ekonomski i infrastrukturno bolje povezanog i uspješnijeg regiona.

Premijer Italije Mario Dragi saopštio je da će u okviru konsolidovane saradnje između zemalja, Italija nastaviti da odlučno podržava legitimne evropske aspiracije Crne Gore.

Predsjednik Vlade Albanije Edi Rama kazao je da mu je drago što je Abazović postao premijer Crne Gore.

“Ko bi do juče vjerovao da će Balkan sa šest država imati tri albanska premijera. Na nama je da se dokažemo kao dobri graditelji mostova za mir među svima i dobrobit svih nas”, napisao je Rama na Tviteru.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je Abazović prvi premijer Crne Gore iz albanske zajednice u zemlji:

“Radujem se bliskoj saradnji na rješavanju brojnih izazova sa kojima se suočavamo u regionu”.

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski kazao je da građani Makedonije i Crne Gore imaju dugotrajne prijateljske veze.

“Radujem se zajedničkom radu sa Abazovićem u suočavanju sa izazovima koji su pred nama kao NATO saveznicima i bliskim susjedima”, napisao je Kovačevski na Tviteru.

Fejzić: Vjerujem da će afirmisati prava svih vjerskih zajednica

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić saopštio je da ohrabruje činjenica da je pripadnik manjinskog naroda izabran na funkciju sa najvećim ustavnim ovlašćenjima u zemlji.

”Vjerujem da će u građanskoj i sekularnoj Crnoj Gori afirmisati prava svih vjerskih zajednica, uključujući i Islamsku zajednicu”, naveo je Fejzić na Tviteru.

Bonus video: