"usresrediti se na sadržaj snimka"

Filipović: Nadležni organi da ne podlegnu pokušaju relativizacije i banalizacije slučaja “Knežević”

"Uvjereni smo da je ovaj audio materijal dobra polazna osnova da se utvrdi odgovornost za komandni haos koji je nastao u noći između 4. i 5. septembra, kada su neovlašćena lica preuzela upravljanje operacijom napada na mirne građane", kazao je član Izvršnog odbora DPS-a

5908 pregleda 15 komentar(a)
Filipović, Foto: DPS
Filipović, Foto: DPS

Član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Slobodan Filipović apelovao je na nadležne organe da ne podlegnu pokušaju "relativizacije i banalizacije slučaja 'Knežević'".

"Smatramo da je opasan svaki pokušaj relativizacije slučaja Petra Kneževića i navoda koje je on izrekao u objavljenom snimku, čija autentičnost do danas nije osporena. Uvjereni smo da je ovaj audio materijal dobra polazna osnova da se utvrdi odgovornost za komandni haos koji je nastao u noći između 4. i 5. septembra, kada su neovlašćena lica preuzela upravljanje operacijom napada na mirne građane", saopštio je Filipović.

Na spornom snimku se, kako je kazao, moglo čuti kako visoki policijski službenik "koordinira kriminalce koji su spremni da zapale Cetinje".

"Uvjereni smo da javnost zanima ko se služi takvom retorikom, a na vezi je sa pripadnicima policije, i da li su ta lica i dalje spremna da pale gradove po Crnoj Gori za tuđi interes", dodaje funkcioner DPS-a.

Iako u bivšoj vlasti, kako je naveo, vlada "zakon ćutanja" kada je riječ o događajima koji su se dešavali te noći, iz Kneževićevih navoda dobija se potvrda da su "našim bezbjednosnim službama komandovala neovlašćena lica" i da je prekršeno pravilo subordinacije među pripadnicima policije, te da su određena lica odbila da slušaju naredbe nadređenih, "štaviše, usudili su se da im prijete".

"Možda za premijera, ili bio kog aktera bivše vlade, ove frapantne činjenice koje smo saznali iz snimka predstavljaju 'priče u kafani', ali za našu partiju, a vjerujemo i građane, posebno one koji su bili meta napada na Cetinju, rasvjetljavanje svih detalja vezanih za 4. i 5. septembar predstavlja prioritet koji nema baš nikakve veza sa bilo kojim nacionalizmom, a ni sa politikom."

"Zahtijevamo da se nadležni organi ozbiljno usresrede na sadržaj snimka, i ne podliježu pokušaju relativizacije i banalizacije ovog izuzetno važnog slučaja", zaključuje Filipović.