"prema podacima europola bili zaštita Kavačkog klana u tužilaštvu"

DF: Procesuirati Katnića i Čađenovića

Iz DF-a poručili da će pokrenuti sve institucionalne mehanizme da "rušenje ustavnog poretka od strane onih koji je trebalo da ga štite" dobije sudski epilog

8611 pregleda 18 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Demokratski front pozvao je na procesuiranje specijalnog tužioca Saše Čađenovića, kao i doskorašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, nakon medijskih navoda o vezama dvojice policijskih službenika sa organizovanim kriminalom.

Poručili su da će pokrenuti sve institucionalne mehanizme da "rušenje ustavnog poretka od strane onih koji je trebalo da ga štite" dobije sudski epilog.

Povezani članci

04. Maj 2022.

Policija u službi kavačkog klana

"Demokratski front podsjeća crnogorsku javnost da su lideri ovog saveza javno i konkretno govorili o sprezi nekadašnjih čelnika i funkcionera bezbjednosnog i pravosudnog sistema sa kriminalnim klanovima za koje se osnovano sumnja da su počinili neke od najužasnijih zločina na evropskom tlu. Ali kad god bi DF iznova saopštavao svoja saznanja i sumnje, upravo oni koji su bili dužni da vode borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa i klanova, bili su im institucionalna logistika, i još su sprovodili državni teror nad liderima i funkcionerima DF-a kroz višegodišnje montirane sudske procese koji još danas traju. Sudeći prema podacima Europola, izgleda da su nekadašnji GST Milivoje Katnić i njegov zamjenik Saša Čađenović bili ključna logistika i zaštita Kavačkog klana u tužilaštvu, a više je nego očigledno da su kroz zloupotrebu službenog položaja zaustavljali svaki vid istrage koji je išao u pravcu visokih policijskih funkcionera među kojima se ističu imena Petra Lazovića i Ljuba Milovića i njihovih veza sa Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem", saopšteno je iz DF-a.

Gotovo da zvuči nevjerovatno, kako su kazali, da je Čađenović 20. januara donio odluku da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja visokih policijskih funkcionera koji se spominju u spisima Europola.

"A još nevjerovatnije je ukoliko se utvrdi da je Milivoje Katnić još u julu prošle godine imao kompletne spise o vezama visokih policijskih funkcionera sa Kavačkim klanom, i ne samo da ništa nije preduzeo od radnji koje su mu bile na raspolaganju kao GST-u, već postoji osnovana sumnja da je zajedno sa Sašom Čađenovićem učestvovao u prikrivanju dokaza. Odluka novog GST-a da ponovo formira predmet nije dovoljna ako u tom predmetu nisu obuhvaćeni Milivoje Katnić i Saša Čađenović", dodaju iz DF-a.

U ovom slučaju, kako su kazali, ne postoji razlika između Vesne Medenice i Milivoja Katnića i Saše Čađenovića.

"Naprotiv, osnov sumnje za Katnića i Čađenovića je već sad toliko izvjestan da mora rezultirati Naredbom o istrazi i optužnicom. Ukoliko je to Saša Čađenović uradio pod pritiskom Milivoja Katnića, uvijek postoji mogućnost da mu se dodijeli status svjedoka saradnika. Sve drugo bi bilo izrugivanje ZKP-a i Krivičnog zakonika, i svakako da DF to neće dopustiti, već će pokrenuti sve institucionalne mehanizme da ovo rušenje ustavnog poretka od strane onih koji su trebalo da ga štite dobije sudski epilog", zaključuju iz DF-a.