Čestitke Krivokapiću od kolega iz Italije, Mađarske, Slovačke...

Sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić izrazila je uvjerenje da će pod iskusnim vođstvom Krivokapića, odlična saradnja sa Savjetom Evrope nastaviti da se razvija

4718 pregleda 30 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Ministru vanjskih poslova Ranku Krivokapiću stupanje na dužnost čestitali su šefovi diplomatija Italije Luiđi Di Majo, Slovačke Ivan Korčok, Mađarske Peter Sijarto, te Andore Marije Ubah Font, kao i sekretarka Savjeta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić i generalni sekretar u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Roberto Montela.

"Šef italijanske diplomatije Di Majo prenio je podršku i prijateljstvo te zemlje na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji, ocijenivši da je integracija strateški važna za našu budućnost. On je izrazio nadu da će se uskoro susresti sa crnogorskim kolegom, što će biti prilika da zajednički razmotre modalitete jačanja bilateralne saradnje", saopšteno je iz MVP-a.

Ističući da će Slovačka nastaviti da pruža podršku našoj državi na evropskom putu, ministar vanjskih i evropskih poslova te zemlje Korčok pohvalio je rezultate koje je Crna Gora do sada postigla u procesu integracija, posebno naglašavajući usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Mađarski ministar Sijarto izrazio je zadovoljstvo zajedničkim radom u pravcu daljeg jačanja bilateralne saradnje, pri čemu je potvrdio snažnu podršku te zemlje evropskom putu Crne Gore.

Ubah Font u čestitki navodi se da snažne prijateljske veze povezuju Crnu Goru i Andoru, te da će ta zemlja nastaviti da jača odlične odnose kroz bilateralnu i multilateralnu saradnju.

"Pejčinović Burić izrazila je uvjerenje da će pod njegovim iskusnim vođstvom, odlična saradnja sa Savjetom Evrope nastaviti da se razvija. Ona je istakla da u vremenu kada se naš kontinent suočava sa izazovima bez presedana, Crna Gora može računati na njihovu podršku u reformskim naporima, posebno kroz Programsku kancelariju u Podgorici", dodaje se u saopštenju.

U čestitki Montele navodi se da imenovanje ministra Krivokapića svjedoči ne samo o njegovom političkom iskustvu, već i o povjerenju koje su mu kolege ukazale "u teškim vremenima naše istorije". Ocijenivši da je Krivokapić dugogodišnji prijatelj Parlamentarne skupštine OEBS-a, a imajući u vidu da je bio njen predsjednik, poželio je šefu diplomatije puno uspjeha na novom zadatku.

Povodom stupanja na dužnost ministra Krivokapića, čestitke na Tviteru uputile su ministarke vanjskih poslova Švedske, Estonije i Bugarske, An Linde, Eva-Marija Limets i Teodora Genčovska, kao i šefovi diplomatija Ukrajine i Sjeverne Makedonije, Dmitro Kuleba i Bujar Osmani. Oni su izrazili uvjerenje da će odlični bilateralni odnosi između Crne Gore i njihovih zemalja biti nastavljeni u budućnosti, te izrazili podršku evropskoj perspektivi naše države.

Bonus video: