Udovoljavanje Evropskoj komisiji ili strah od građana

Nova parlamentarna većina danas će vjerovatno donijeti odluku o odlaganju izbora u više opština, što Demokrate i DF ocjenjuju neustavnim. Na to je ranije upozoreno i iz dijela civilnog sektora, jer se u odsustvu dvotrećinske većine mijenja pogrešan propis

26838 pregleda 14 komentar(a)
U odsustvu dvotrećinske većine mijenja se pogrešan propis, Foto: Boris Pejović
U odsustvu dvotrećinske većine mijenja se pogrešan propis, Foto: Boris Pejović

Nova skupštinska većina danas će najvjerovatnije usvojiti odluku kojom se odlažu lokalni izbori u više opština za 30. oktobar ove godine, što su Demokrate i Demokratski front juče ponovo označili kao bježanje od ishoda glasanja.

Oni takođe tvrde da je to kršenje Ustava i ulaženje u nadležnost predsjednika države, koji po Ustavu raspisuje izbore.

Izbori bi trebalo da budu odloženi dopunom Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je na dnevnom redu današnje sjednice, a što je ranije iz dijela NVO sektora koji prati izbore ocijenjeno takođe kao neustavno. Jer ovo je problematika Zakona o izboru odbornika i poslanika, za čiju je promjenu međutim potrebna dvotrećinska podrška poslanika - koje sada nema.

Planirano je da se na tome, kako je Vijestima rečeno u novoj parlamentarnoj većini, tek radi. Sagovornik je rekao da se razmišlja o pokretanju političkog dijaloga kroz Odbor za izbornu reformu, kako bi se kroz izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika, došlo do dogovora o održavanju lokalnih izbora u sve 24 opštine.

Premijer Dritan Abazović je prošle sedmice najavio da će se razgovarati sa predsjednicom parlamenta Danijelom Đurović o pokretnju dijaloga o svim pitanjima, čije rješenje zahtijeva dvotrećinsku, odnosno tropetinsku podršku.

Jučerašnja rasprava na odborima za politički sistem, pravosuđe i upravu i zakonodavnom međutim ukazuje da bi Demokrate bojkotovale takav razgovor. Lider te partije Aleksa Bečić juče je takođe uputio otvoreno pismo šefici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popi u kome je saopštio je da će njihovi poslanici napustiti Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu ukoliko se usvoji Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi.

Naveo je da bi usvajanjem Predloga bilo obesmišljeno vođenje bilo kakvog dijaloga između političkih subjekata oko pitanja gdje je nužna kvalifikovana većina.

Šef Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović rekao je Vijestima da je jučerašnja odluka zakonodavnog odbora “pravna skaradnost”.

Zaprijetili napuštanjem Odbora za izborne reforme: Bogdanović i Bečić
Zaprijetili napuštanjem Odbora za izborne reforme: Bogdanović i Bečićfoto: Savo Prelević

Zakonodavni i Odbor za politički sistem podržali su juče, glasovima nove većine, dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno odlaganje izbora u više opština.

Predsjednik države Milo Đukanović je ranije raspisao izbore za Bijelo Polje i Šavnik za 12. jun, za 5. jun vanredne u Budvi, Tivtu, a redovne u Plužinama i Žabljaku. Izbore u Podgorici raspisao je za 19. jun. Juče je objavljeno i da će se u Pljevljima na birališta izlaziti 3. jula. Do kraja jula predsjednik bi trebalo da raspiše izbore u još nekoliko opština.

Predlogom dopuna Zakona, koji su 28. aprila, podnijeli poslanički klubovi Demokratske partije socijalista, Socijalističke narodne partije, koalicije “Crno na bijelo”, Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije predloženo je odlaganje izbora u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Podgorici i u gradskoj opštini Golubovci.

Kao razloge oni su naveli i podsjećanje da se na tome insistira i “sa evropskih adresa”, te da je u izmijenjenom društveno-političkom ambijentu, uz očekivanu deblokadu institucija, neophodno intenzivirati rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, radi stvaranja normativnog okvira za održavanje svih lokalnih izbora u Crnoj Gori u jednom danu, uvažavajući preporuke OEBS/ODIHR.

I DPS za odlaganje izbora: Sa sjednice Glavnog odbora
I DPS za odlaganje izbora: Sa sjednice Glavnog odborafoto: DPS CG

Iz Evropske komisije je ranije sugerisano da nije dobro da država bude u stalnoj izbornoj kampanji, ali do sada nije postignut konsenzus da se u tom dijelu dvotrećinskom većinom izmijeni Zakon o izboru odbornika i poslanika. Odbor za izborne reforme, dok je njime rukovodio DPS, bojktovala je opozicija a kada je DF preuzeo rukovođenje, rad su opstrirali DPS i njegovi saveznici.

Poslanici aktuelne opozicije juče su na sjednicama dva odbora upozoravali da je predlog dopune Zakona o lokalnoj samoupravi neustavan i da nije cilj objedinjavanje lokalnih izbora već njihovo odlaganje.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović podsjetio je da je predsjednik države već jednom vratio ovakav zakon i sugerisao da će se to vjerovatno ponovo desiti.

Predrag Bulatović (DF) je rekao da je za ostvarenje cilja da se održe izbori u jednom danu potrebno pokrenuti dijalog u Odboru za izbornu reformu, kroz Zakon o izboru odbornika. On je kazao da je odlaganje izbora bježanje od izborne volje i da je zakon nevalidan i ponudio da se otvori dijalog kako bi se kroz izmjene Zakona odbornika i poslanika, izbori objedinili i održali u junu.

Šef Kluba poslanika Crno na bijelo (CnB) Miloš Konatar je na sjednici Odbora za politički sistem, u ime predlagača, kazao je da tekst zakona nije nikakva novost, ukazujući na inicijative bivšeg predsjednika Skupštine Alekse Bečića, šefova poslaničkih klubova DF-a, Demokrata, SNP-a, Pokreta za promjene i koalicije Crno na bijelo.

Predrag Sekulić (DPS) predlažio je na sjednici Zakonodavnog odbora da to tijelo predloži amandman u kojem bi se navelo da “izbori treba da budu održani do 30. oktobra”. Smatra da je predlagač tu napravio previd.

Predsjednica tog Odbora Maja Vukićević (DF) rekla je da je ovo još jedan pokušaj odlaganja izbora, jer neke partije “koje su napravile neke neprincipijelne koalicije, žele da pobjegnu od suda naroda”.

Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi prvi put su povučene iz skupštinske procedure u novembru, iako su njegovi potpisnici bili svi predstavnici vlasti. To se desilo nakon što koalicija “Crno na bijelo” nije prihvatila amandmane SNP-a koji je trebalo da garantuju da će odluka predsjednika države o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestati da važi.

Sljedeći pokušaj je bio kada su poslanici koalicije “Crno na bijelo”, DPS, SD, SDP, BS i dvije albanske liste inicirali krajem januara izmjene tog Zakona, kako bi se izbori u 14 opština i gradskoj opštini Golubovci održali u jednom danu. Poslanici su početkom februara usvojili te izmjene, ali ga je Đukanović nekoliko dana kasnije vratio Skupštini na ponovno odlučivanje sa obrazloženjem da je neustavan. Skupština nije ponovo usvojila taj zakon.

Poslanici SNP-a tražili su krajem decembra da se njihov predlog izmjena zakona za odlaganje lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju po hitnom postupku stavi na dnevni red, ali su predlog povukli 16. januara, zbog “tehničkih propusta”.

Bogdanović: Mi smo predlagali produženje mandata skupštinama

”Ova pravna skarednost je i po utemeljenosti u pravu i po suštini Zakon o bježaniji od izbora, i ništa više od toga. Osim što je takav, u pitanju je skandalozan postupak da Zakonom o dopunama zakona o lokalnoj samoupravi poslanici definišu datum izbora. To se dešava prvi put istoriji, jer je to isključiva nadležnost predsjednika države. Valja podsjetiti da ovaj zakon nema nikakve veze sa našim predlogom Zakona o spajanju lokalnih izbora, jer smo mi tada predlagali pruduženje mandata skupštinama jedinica lokalne samouprave, a oni ovim predlogom određuju datum odloženih izbora, silom na sramotu čak i u onim opštinama gdje se izbori moraju održati po sili zakona”, rekao je Vijestima Boris Bogdanović.

On kaže da je suština u tome da je nova većina svjesna da je, kako kaže, prevarila narod i da će učiniti sve što budu mogli da izbore eskiviraju.

“Svjesni katastrofalnog nivoa povjerenja građana, pribjegli su pravnom nasilju koje nakon stvaranja nelegalne i nelegitimne pučističke Vlade ne smije nikog iznenaditi.

Dugo smo upozoravali na ovaj put sa kojeg povratka nema onome ko njim krene, pa tako neće biti ni njima: kad god Crne Gora dočeka izbore, i te kako će im umjeti odgovoriti na priređena poniženja u prethodnih nekoliko mjeseci, kojima su izvrijeđani i Ustav, i demokratija, i pravni sistem i konačno građanin kao nosilac suvereniteta”, rekao je šef kluba Demokrata.

Bonus video: