Još se pišu liste želja

Poslanički klubovi nove parlamentarne većine još nisu dostavili svoje predloge, na osnovu kojih će se najvjerovatnije promijeniti predsjednici gotovo svih odbora

4657 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Luka Zekovic
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Luka Zekovic

Poslanički klubovi nove parlamentarne većine još nisu dostavili svoje predloge, na osnovu kojih će se najvjerovatnije promijeniti predsjednici gotovo svih odbora a nakon što je Demokratska partija socijalista i zvanično potvrdila da očekuje ključna mjesta.

Vijestima je u nekoliko poslaničkih klubova nove većine (Demokratska partija socijalista, Socijalistička narodna partija, Crno na bijelo, Bošnjačka stranka, SDP) rečeno da još nema predloga i da se o tome razgovara i u kontekstu podjele “mjesta po dubini” za šta postoje pregovarački timovi.

U istom “paketu” odlučivaće se i o skupštinskom rukovodstvu nakon izbora predsjednice Danijele Đurović (SNP). Po Poslovniku Skupštine ona ima jednog ili više potpredsjednika, a najmanje tri. Garantovana mjesta su za jednog potpredsjednika iz opozicije, jedan mora biti žena i jedan iz manjinskih partija.

Tačan broj utvrđuje se na predlog predsjednika ili predsjednice, pa nije isključeno da parlament ima četiri poslanika na poziciji potpredsjednika.

Prema informacijama Vijesti sadašnja potpredsjednica Branka Bošnjak (Pokret za promjene) mogla bi da zadrži tu funkciju na kvoti manje zastupljenog pola, jer gotovo niko nema primjedbe na njen rad i smatra se da je afirmisala poziciju poslanica i parlamenta, reklo je Vijestima više sagovornika.

Većina zadovoljna njenim radom, ostaje na “ženskoj kvoti”: Bošnjak
Većina zadovoljna njenim radom, ostaje na “ženskoj kvoti”: Bošnjakfoto: Luka Zeković

Tokom v.d. stanja u Skupštini Bošnjak je preuzela većinu obaveza iako je njome formalno rukovodio Strahinja Bulajić (DF). Takođe je afirmisala Ženski klub, kojim koordinira sa koleginicom iz DPS-a.

Nova većina mogla bi joj zamjeriti to što nije zakazala sjednicu na kojoj bi se birala Vlada, ali ona je objasnila da bi time prekršila Ustav i Poslovnik.

Kada su u pitanju odbori, prema nezvaničnim informacijama Vijesti postoji mogućnost da se njihov sastav ne mijenja već samo predsjednici. Novoj većini trebalo bi da pripadne sedam od ukupno 14 odbora, a DPS očekuje pet ili šest ključnih odbora, rekli su sagovornici.

To je svakako najprije Administrativni odbor i Odbor za odbranu i bezbjednost, kojim sada rukovode poslanici Demokratskog fronta.

Da bi se izabrali ostali predsjednici ostalih odbora, Administrativni odbor treba da utvrdi kandidate.

U ovom sazivu parlamenta je formirano ukupno 14 odbora, Komisija za praćenje postupaka privatizacije i Ženski klub.

Za danas je zakazana sjednica Skupštine, na čijem dnevnom redu su i izbori i imenovanja, odnosno konstatovanje mandata novim poslanicima.

Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je juče poslaničke mandate Sulju Mustafiću (Bošnjačka stranka - BS), Mehmedu Zenki (Albanska koalicija “Jednoglasno”), Adnanu Strikoviću (Socijaldemokratska partija - SDP) i Bogdanu Božoviću (Socijalistička narodna partija - SNP).

Oni će u parlamentu zamijeniti partijske kolege koji su, nakon što su prošlog četvrtka izabrani u Vladu podnijeli ostavke na poslaničke funkcije.

Mustafić, bivši potpredsjednik Skupštine, naslijediće Ervina Ibrahimovića, takođe doskorašnjeg potpredsjednika parlamenta, koji je sad ministar kapitalnih investicija i potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj.

Ibrahimovićevo potpredsjedničko mjesto u parlamentu trebalo bi da zauzme neko iz manjinskih partija, najvjerovatnije iz BS-a.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, za tu poziciju zainteresovani su Mustafić i šefica poslaničkog kluba BS-a, Kenana Strujić Harbić.

Mustafić je “Vijestima” kazao da će odluka o potpredsjedniku biti stvar dogovora unutar kluba BS-a i klubova ostalih stranaka manjinskih naroda.

Strujić Harbić je prethodno listu rekla da nema informaciju o predlozima za potpredsjednike.

Mustafiću je, inače, juče isteklo pravo na tzv. funkcionersku naknadu, koju je primao nakon odlaska iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Lider Demokratske unije Albanaca, Mehmed Zenka, naslijediće u parlamentu Fatmira Đeku, ministra ljudskih i manjinskih prava, dok će Adnan Striković u klupe umjesto Raška Konjevića, ministra odbrane i potpredsjednika Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku.

Bogdan Božović u parlament ulazi umjesto čelnika SNP-a Vladimira Jokovića, koji je izabran za ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem.

DIK je jučerašnju odluku proslijedio Skupštini, koja će konstatovati da je novim poslanicima otpočeo mandat.

Vlada danas mijenja Uredbu o organizaciji državne uprave

Paralelno sa prekompozicijom u Skupštini, konstituiše se i Vlada Dritana Abazovića. Za danas je planirana sjednica Vlade, na kojoj bi trebalo da se usvoji nova Uredba o organizaciji državne uprave. To je neophodno jer je promijenjen koncept Vlade, odnosno povećan broj ministarstava i njihovih direktorata.

Na dnevnom redu je još nekoliko tačaka koje se uglavnom tiču funkcionisanja Abazovićevog kabineta, rečeno je Vijestima.

Bonus video: