Prelević za Vijesti: Crnoj Gori treba Đulijani

"Preko 20 godina tvrdim da organizovani kriminal nije moguć bez saradnje države i kriminala"

26290 pregleda 14 komentar(a)
Samo je jedan čovjek kriv za sve u Crnoj Gori: Prelević
Samo je jedan čovjek kriv za sve u Crnoj Gori: Prelević

Preko 20 godina tvrdim da organizovani kriminal nije moguć bez saradnje države i kriminala, tako da u svim tim jakim organizovanim kriminalnim grupama, imaju ili logistiku države ili djelova države. Podaci EUROPOL-a govore o tužnoj slici u Crnoj Gori ali i u Srbiji, a postavlja se pitanje kako država da izađe na kraj sa tim, jer se sada jasno vidi da su škaljarski i kavački klan imali podršku ili logistiku pojedinih ljudi u državi. Treba nam Đulijani, čuveni gradonačelnik Njujorka, bio sam njegov gost, fascinantno je to što je uradio sa policijom tog grada, to je neophodno uraditi sa našim službama bezbjednosti. Ovdje je potreban Đulijani, koji želi da ovo sve očisti. Iza njega treba da stoji jak politički konsenzus, a ako ne politički, makar stranaka na vlasti. To nije moguće uraditi ako imate jednog ili dva razlike u parlamentu, a posebno ne kad imate manjinsku vadu, to je apsolutno nemoguće. Alternativa tome je da ćemo potonuti u kriminal, te da će sve državno postati kriminalni resurs, preći u ruke narkodilera. I političari će na kraju postati vlasništvo narkodilera.

Ovako je Božo Prelević, advokat i prvi ministar policije u Srbiji nakon smjene režima Slobodana Miloševića, sumirao za “Vijesti” prve utiske nakon što su objavljeni novi podaci EUROPOL-a, a u kojima se službenici policije Ljubo Milović i Petar Lazović pominju da su članovi kavačkog klana uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u EU i Australiju, šverc oružja i cigareta...

Nema bitke bez jakog sistema

Prelević smatra da bez jakog sistema nije jednostavno ući u borbu protiv prljavih policajaca, sudija, tužilaca, političara, ući u trag imovini stečenoj od kriminala, te da nije jednostavno, ali da postoje rješenja u EU i Americi.

”Tačno se utvrđuje šta je nečija stvarna ili fiktivna imovina. Ako napravite presjek od 100, 200 ili 300 preduzeća u Crnoj Gori, vrlo brzo ćete imati nekoga ko će reći šta je to, čije je...a onda imate problem kako tog nekog da zaštite kao svjedoka. To nije nemoguće, ali to ne može da radi jedan ili pet policajaca i tužilaca. Sve to kreće od političke volje i od pravljenja posebnih sektora u policiji. To sam ja nakon 5. oktobra napravio u POSKOK-u, trajao je 5 mjeseci, a bio je prva rasformirana jedinica u tadašnjoj prelaznoj vladi. A onda je formirano nešto što nikada nije došlo ni do 10 odsto rezultata POSKOK-a. Dakle, zna se tačno kako se to radi - napravite posebne timove od nespornih tužilaca, sudska vijeća, odredite posebne uslove za te ljude i krenete da radite. U Crnoj Gori imate problem među policajcima, bezbjednjacima, sudijama, tužiocima, političarima i pistoljerosima, a jedina njihova veza je novac. To je dosta čvrsta veza jer njih vežu ogromni interes ali i strahovi da ne budu otkriveni, ta bratstva su čvrsta, mora protiv njih neko ko je esencijalno čist”, kazao je advokat.

Portal Libertass objavio je obavještajne podatke EUROPOL-a, koji ukazuju da je jedan od šefova mafijaške organizacije Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića, koji je sa mjesta rukovodioca Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala smijenjen 1. marta 2021. godine.

Dokument EUROPOL-a, sa transkriptima komunikacija Milovića i Lazovića sa šefom kavačkog klana ali i Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su još u julu prošle godine, a navodi se da su “Zli poručnik” i “Junior”, kako su im bila imena na SKY komunikaciji, Zviceru odavali podatke iz policijskog informacionog sistema, te da Milović na jednom od računa ima čak 48 miliona eura.

Kriminalci imaju agente u službi

”U onoj socijalističkoj Jugoslaviji, crnogorske službe bezbjednosti su imale podatke iz sfere kriminala, a danas kriminalci imaju podatke iz sfere politike i policije. Službe bezbjednosti imaju mehanizme da dobijaju informacije iz narko grupa, ubacuju agente u te organizacije, a ovdje imamo situaciju da kriminalne grupe imaju agente unutar službe. Taj smjer je naopak, a završiće se uništenjem države, a kad je unište imaćemo samo one koji imaju više para, odnosno, one koji se bave tim kriminalnim poslovima”, smatra Prelević.

On tvrdi da za ovakvo stanje je “isključivo odgovoran čovjek koji je neprekidno 30 godina na vlasti”.

”Samo je jedan čovjek u Crnoj Gori bio 30 godina na vlasti, alfa i omega svega, pa tako ne može niko drugi da bude kriv za ovo osim njega. E sad on koristi neke druge političare da sebe održi u životu i očekuje da će imati logističku pomoć onih, koji su 30 godina paralelno stvarali svoje bogatstvo u oblasti kriminala”.

Bonus video: