Kako će izgledati lokalne uprave Berana i Ulcinja: Forca kapariše predsjednika, Demokrate odbacuju SNP

Iako još nije poznato kako će izgledati uprave Berana i Ulcinja, naziru se obrisi

17997 pregleda 5 komentar(a)
SNP u dva mandata rukovodio Opštinom Berane, Foto: Luka Zekovic
SNP u dva mandata rukovodio Opštinom Berane, Foto: Luka Zekovic

Mjesec nakon izbora u Beranama i Ulcinju još nije poznato kako će izgledati lokalne uprave. Nezvanični podaci upućuju na to da će Socijalistička narodna partija vjerovatno sa čelne opštinske pozicije u Beranama otići u opoziciju, dok je moguće da bi Ulcinjom mogao da rukovodi lider Force Genci Nimanbegu.

Zasada je poznato da će beranska skupština biti konstituisana 17. maja, a ulcinjska do kraja mjeseca.

Jer, Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da se potvrđivanje mandata vrši u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, tako što predsjedavajući sjednice odgovarajuće skupštine konstatuje i objavljuje da je podnošenjem izvještaja nadležne izborne komisije o rezultatima izbora potvrđen mandat novoizabranim odbornicima.

Tokom neformalnih razgovora u Ulcinju Forca se iskristalisala kao glavni politički subjekt za formiranje nove vlasti, sa platformom kojom se zahtijeva mjesto predsjednika opštine.

Nadajmo se da će do konstitutivne sjednice Skupštine biti nekog dogovora, rekao je Novica Obradović, predsjednik beranskih Demokrata

Na izborima 27. marta Koalicija za novi početak (URA, DP, SD, SDP i AA), osvojili su 14 mandata, DPS i BS 6, DUA i DSCG 6, Forca pet i Demokrate dva mandata.

Zasada je, takođe, jedino sigurno da će u opozicionim klupama završiti samo Demokrate budući da ni u neformalnim razgovorima, njih u nekoj novoj novoj vladajućoj većini niko ne pominje.

Istovremeno, mjesto predsjednika opštine sada mjerkaju tri kandidata - šef lokalnog GP URA Omer Bajraktari koga je predsjednik partije i aktuelni premijer Dritan Abazović na završnoj konvenciji te koalicije već promovisao za nasljednika Aleksandra Dabovića (DPS), lider DUA Mehmed Zenka koji je sa dvije nastarije albanske nacionalne partije ostvario dobar rezultat osvojivši 6 mandata i predsjednik Force Genci Nimanbegu čija je partija trenutno tas na vagi za formiranje vlasti.

Nakon zvanične objave rezultata, sve je izgledalo drugačije i lako rješivo. Zenka je najavio koaliciju sa nacionalnom partijom Albanaca Forcom i DPS-om, a generalni sekretar Đukanovićeve partije Aleksandar Bogdanović potvrdio da su u pitanju prirodni koalicioni partneri.

Međutim, u DPS-u “Vijestima” je nezvanično potvrđeno da zasada nema ništa novije niti izvjesnije oko formiranja koalicije koja će u naredne četiri godine voditi najjužniju opštinu.

U toj koaliciji (DUA-DSCG, DPS-BS i Forca), koja bi imala tijesnu većinu od 17 mandata, mjesto predsjednika Opštine bilo je rezervisano za Zenku. Pad za dva mandata bio je očekivan za DPS imajući u vidu mršave rezultate vlasti praćene hapšenjima i pokretanjem sudskih postupaka protiv najznačajnih funkcionera partije zbog nezakonitog partijskog zapošljavanja.

No, u Forci nijesu mislili tako. Ta partija je ranije napustila vlast i završila u opozicionim klupama zbog neslaganja i neispunjenih obećanja DPS-a u vezi sa upravljanjem najznačajnijim resursima grada.

U Koaliciji za novi početak “Vijestima” je potvrđeno da Forca neformalno traži mjesto predsjednika opštine, ali da zvaničnih razgovora o tome još nema.

”Tačno je da to traže, ali traže i još. Neka sve to stave na papir i odgovore na poziv za zvanične razgovore”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz Koalicije za novi početak. Drugi sagovornik iz te koalicije kazao je da je tačno da postoje neformalni razgovori sa Forcom.

”Vidjećemo narednih dana. Moguće je da napravimo i širu koaliciju sa Zenkom, ali o tome tek nakon zvaničnih razgovora”, kazao je on.

”Vijestima” je u Forci nezvanično potvrđeno da će ta partija insisitirati da dobije mjesto predsjednika opštine.

”Nije samo to, želimo da prekinemo sa dosadašnjom praksom. Ne želimo vlast zbog fotelja, to mora prestati. Interesuju nas razvojni potencijali grada i u tom kontekstu vlast koja može efektno i efikasno odgvoriti svakom izazovu”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz Force.

U DPS-u i SD-u, “Vijestima” je potvrđeno nezvanično da još uvijek nema ništa zvanično niti konkretnije oko formiranja nove većine.

Slično je i u Beranama, gdje nakon vrele i preoštre izborne utakmice, trenutno vlada zatišje. Iako je prethodno predsjedavajući Novica Obradović (Demokrate) sazvao konstitutivnu sjednicu Skupštine opštine za 17. maj, od formiranja nove lokalne vlasti neme ništa na vidiku.

Strasti su lagano legle, a iz lokalnih centrala nekih ključnih političkih partija “Vijestima” su rekli da je sjednica zakazana zbog rokova koji teku.

”Sjednica je stvar tehničkog pitanja i roka koji se mora ispoštovati. Mi smo pružili ruku svima, ali odgovora zasada nema. Ne znamo da li će na toj sjednici biti izabran predsjednik Skupštine, ili će ta tačka biti odložena”, kazao je predsjednik Opštinskog odbora SNP-a Tihomir Bogavac.

Da dogovora oko vlasti još nema, “Vijestima” je potvrđeno i iz Nove srpske demokratije, koja je predvodila koaliciju “Za budućnost Berana”.

“Ništa se u međuvremenu nije promijenilo, bez obzira na to što je zakazana sjednica. Rokovi su u pitanju, a dogovora oko formiranja lokalne vlasti još nema”, rekao je predsjednik OO NSD Radojica Živković.

Iz SNP bi željeli da nastave staru saradnju sa DF-om i Demokratama, ali Demokrate ne žele koaliciju sa SNP-om jer je ušla u manjinsku vladu, koju podržava DPS.

Demokrate bi najradije u koaliciju sa novim lokalnim partijama, Berane sad, Pravom i Ujedinjenom Crnom Gorom. Ali za tu kombinaciju im je potreban Demokratski front, odnosno Nova srpska demokratija.

U toj kombinaciji, međutim, zapelo je oko mjesta predsjednika opštine koje Nova srpska demokratija ne da ni po koju cijenu, a Demokrate ga traže.

SNP sa druge strane već u Mojkovcu demonstrira šta bi se moglo desiti ako u Beranama ne budu u vlasti. Tamošnja lokalna skupština se odlaže već dva puta zbog nedolaska odbornika ove partije na sjednice.

Isto bi se moglo dogoditi i u drugim gradovima gdje SNP ima odbornike od kojih zavisi vlast, kao što je to u Nikšiću i Herceg Novom.

Nosilac liste pokreta “Berane sad” Mladen Premović bio je jasan kada je ovih dana izjavio da sa DPS-om i SNP-om taj pokret neće praviti nikakvu koaliciju, “čak ni po cijenu novih izbora”.

Bonus video: