Đukanović vratio na ponovno odlučivanje dopune Zakona o lokalnoj samoupravi

"Na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore vraćam na ponovno odlučivanje Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je donijela Skupština Crne Gore 27. saziva na Drugoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2022. godini, dana 5. maja 2022. godine"

64150 pregleda 50 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje Skupštini Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

Skupština je juče usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se odlažu izbori u više crnogorskih opština.

Za razlog hitnosti stupanja na snagu Zakona danom objavljivanja u Službenom listu, glasalo je 45 poslanika, a 16 ih je bilo protiv.

Povezani članci

05. Maj 2022.

Odlažu se izbori u više opština

"Na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore vraćam na ponovno odlučivanje Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je donijela Skupština Crne Gore 27. saziva na Drugoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2022. godini, dana 5. maja 2022. godine", navodi se u Đukanovićevom dopisu predsjednici Skupštine Danijeli Đurović.

Đukanović u dopisu navodi da je ranije, u skladu sa utvrđenim ustavnim prerogativima, "dosledno slijedeći važeće pravne akte i valjano cijeneći precizno definisane zakonske rokove", donio odluke o raspisivanju izbora za odbrnike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i skupštinama opština (Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Šavnik i Žabljak), kojima u junu, odnosno julu ove godine ističe mandat, kao i odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike, u skupštinama opština (Budva i Tivat), koje je prethodno raspustila Vlada Crne Gore.

"Naime, hronološki posmatrano, donio sam:

  • Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat, 12. marta 2022. godine;
  • Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, 2. aprila 2022. godine;
  • Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Plužine i Skupštine opštine Žabljak, 6. aprila 2022. godine;
  • Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bijelo Polje i Skupštini opštine Šavnik, 13. aprila 2022. godine;
  • Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bar, Skupštini opštine Danilovgrad, Skupštini opštine Kolašin i Skupštini Glavnog grada Podgorica, 20. aprila 2022. godine i
  • Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Pljevlja, 4. maja 2022. godine".

Navedene odluke su, poručuje Đukanović, stupile na snagu danom donošenja i integralni su dio pravnog poretka države.

"Stoga, želio bih da ukažem da bi se donošenjem Ukaza o proglašenju ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem Predsjednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu i dejstvu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterstičnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte. Na osnovu izloženog, cijenim razložnim da se Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi vrati Skupštini na ponovno odlučivanje", zaključuje se u Đukanovićevom dopisu Đurović.

Bonus video: