Klub poslanika DPS: Vraćanjem na poziciju odlučivanja, nećemo propustiti šansu da Crnu Goru vratimo na evropski put

"Ali i učini sve kako bi došlo do poboljšanja kvaliteta života naših sugrađana, sa posebnim akcentom na sanaciju posrnule ekonomije"

9165 pregleda 25 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) poručio je da je povratkom DPS-a na poziciju odlučivanja počela sanacija štete koje je prethodna vlast ostavila za sobom, te da neće propustiti datu šansu da Crnu Goru vrate na siguran evropski put.

U saopštenju poručuju da je nakon perioda stagnacije, blokade sistema i godinu i po dana političke nestabilnosti uzrokovane krizom "koju je stvorila nesposobna Vlada i partitokratija parlamentarne većine, Crna Gora je juče konačno krenula dalje."

"Politika koju reprezentuje DPS sa pozicije vlasti, odnosno dijela parlamentarne većine, racionalnim i mudrim odlukama otpočela je proces saniranja šteta koje je prethodna vlast ostavila za sobom. Podsjetimo odluke Krivokapićeve vlade i bivše parlamentarne većine, obilovale su ignorantskim stavom prema brojnim preporukama naših međunarodnih partnera, od poziva i odluka Evropske komisije, preko mišljenja Venecijanske komisije prilikom usvajanja tužilačkih zakona, pa sve do dugotrajnog odbijanja i prolongiranja usaglašavanja spoljne politike sa zvaničnom politikom EU, kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji povodom agresije na Ukrajinu", piše u saopštenju Kluba poslanika DPS.

Poručuju da su jučerašnjim usvajanjem izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi uvažene preporuke koje stoje u izvještajima OEBS i ODIHR koje su se odnosile na objedinjavanje izbora.

Kao drugi važan korak, u saopštenju navode izglasavanje smanjenja akcize na gorivo i niži PDV čime će se, kako kažu, u značajnoj mjeri uticati na ublažavanje efekta krize i pomoći građanima i privredi.

"Ovim racionalnim odlukama definitivno je otpočeo put vraćanja uloge države, kao servisa za potrebe građana ali i nastavak implementacije preporuka i mišljenja naših međunarodnih partnera, što predstavlja dobru osnovu za uspješan nastavak pregovaračkog procesa i vraćanje Crne Gore na evropski kolosjek. Izglasavanjem manjinske vlade i vraćanjem na poziciju odlučivanja, DPS neće propustiti šansu da Crnu Goru vrati na siguran evropski put ali i učini sve kako bi došlo do poboljšanja kvaliteta života naših sugrađana, sa posebnim akcentom na sanaciju posrnule ekonomije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: