Krivokapić: Odnosi sa Srbijom uvijek teški, ali prioritetni, očekujem da sazriju u spoljnoj politici

Komentarišući dopune Zakona o lokalnoj upravi, kazao je da bi volio da je usvojen dvotrećinskom većinom

50190 pregleda 145 komentar(a)
Fialka i Krivokapić, Foto: Biljana Matijašević
Fialka i Krivokapić, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 06.05.2022. 17:09h

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić poručio da Crna Gora čvrsto stoji uz Ukrajinu jer razumije do čega dovodi nerješavanje problema.

On je poručio da aktivno rade na tome da ambasadorku Crne Gore Dragicu Ponorac vrate u Kijev.

"Zahvaljujem Dragici Ponorac na hrabrosti da bude prvi ambasdor iz regiona koji će se vratiti u Kijev. Na tome sad operativno radimo", rekao je Krivokapić.

On je dodao da bi sve to bilo beznačajno da nema njene odlučnosti i hrabrosti.

"Čast mi je što mogu Ukrajini da dam podršku, imao sam privilegiju da to uradim još 2014. kod aneksije Krima. Tada smo uspijevali da spojimo rusku i ukrajinsku stranu za stolom, sada je stvar u nerješavanju problema došla do najgoreg mogućeg rezultata, do agresija i razaranja, što je pouka za sve nas na Balkanu", kazao je Krivokapić nakon sastanka sa otpravnicom poslova u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori Nataliom Fialkom.

On je rekao da Crna Gora zna i najbolje razumije ukrajinski narod jer ima sličnih problema sa "velikim sussjedom" istorijski, kao Ukrajina sada.

"Crna Gora čvrsto stoji uz Ukrajinu, naša pomoć će biti sve veća, sa novom Vladom, ona je i u toku. Politička još intenzivnija, sankcije u potpunosti realizovane, trenutno su tri paketa sankcija operativna, brzo ćemo svih šest uvesti", najavio je Krivokapić.

Govoreći o odnosu sa Srbijom, rekao je da su "uvijek teški, ali prioritetni", dodajući da očekuje da će Srbija "sazrijevati u spoljnoj politici."

"To što se do sada dešavalo, nije dobrosusjedski odnos bio. Količina miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore je bila van svih normalnih i dobrosusjdeskih odnosa, ali vjerujem da to možemo popraviti".

Komentarišući dopune Zakona o lokalnoj upravi, kazao je da bi volio da je usvojen dvotrećinskom većinom.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da očekuju uspješniju kohabitaciju sa predsjednikom države kada su u pitanju imenovanja ambasadora, dodajući da je pokrenuo inicijativu kreiranja dogovora da bi došli do predloga koji će imati podršku obje strane.

"U parlamentu sam uspijevao da dobijem sedam, osam dvotrećinskih većina i tropetinskih većina. Taj duh parlamentarizma ću pokušati da vratim u odnosima dva predsjednika, odnosno ministra vanjskih poslova, jer je to linija koja će morati da dogovori, nećemo imati ovo što smo do sada imali da trošimo ljude u javnosti, da imamo predloge za koje znamo da neće proći, ne zato što su loši nego zato ne može biti dogovora", rekao je Krivokapić.

Krivokapić dodaje da je stanje teško jer je od 36 ambasadorskih mjesta, popunjeno samo 11.

"Fali obilje ambasadora, Vašington, Berlin, da ne nabrajam ali sam rekao dvije velike adrese i to mi je jedan od prioriteta".

Na pitanje hoće li biti opoziva, odgovorio je da se time nije bavio.

"Ali vjerovatno ono što je postavljeno mimo diplomatskih, ali i političkih uzusa i oni koji ne slijede politiku ove Vlade, nego politiku prethodne i neevroatlantske vrijednosti, vjerovatno će biti opozvani Ali nijesam u to ulazio jer mi je prioritet da stvorimo vrijednost koja reprezentuje našu politiku, ali nećemo žuriti, nego ćemo oprezno i sa tim postavljenjima koja su očigledno bila po drugom motivu, ne po motivu građanske Crne Gore".

Natalija Fialko je zahvalila Krivokapiću i kazala da cijeni podršku koju je iskazao, poručivši da Krivokapić ima lično iskustvo u uspostavljanju mira između Ukrajine i Rusije 2014. godine.

Na pitanje šta će biti prvi potezi u spoljnoj politici ove Vlade, odgovorio je da će postati 100 odsto pouzdan evroatlantski partner.

"To je bilo izgubljeno sa prethodnom vladom, mi smo se bili vratili u politiku 90-ih i sve što je urađeno na tom planu bilo je pod prisilom. Mi se vraćamo građanskoj i evropskoj vladi i već naredne sedmice imamo sastanke sa ministrima odbranbe, spoljih poslova EU i ta politika će se vratiti na staze pune pouzdanosti i vrlo posvećenog doprinosa u kreiranju tih politika, u ovom slučaju u odbrani evroatlantskih vrijednosti", naveo je Krivokapić.

Na pitanje očekuje li u parlamentu pokretanje dijalog u cilju postizanja političke stabilnosti, koja bi olakšala najavljenu "diplomatsku ofanzivu" u pristupanju EU, odgovorio je da je taj parlament bio primjeran i za mnogo stabilnije demokratije po sposbnosti dogovora.

"Mi smo poslije referenduma zajedno pisali Ustav i oni koji su bili za nezavisnost i oni koji su bili protiv...Niejsu ga glasali svi, ali smo ga zajedno pisali. I amandmane smo donijeli dvotrećinskom većinom", podsjetio je Krivokapić.

Dodao je da je tada parlament vršio svoju ustavnu funkciju na pravi način.

"Desilo se sada da se iskočilo iz tog ritma i da nemamo ni dijalog, a kamoli mogućnost dogovora. Spreman sam da pomognem i premijeru i predsjednici parlamenta da vratimo taj duh u parlament. Prvo moramo vratiti povjerenje da bismo došli do dogovora i da što prije građanima vratimo tu mogućnost. Građani Crne Gore bi, ako uporedimo sa Hrvatskom, dobijali 20 puta više novca od EU, svakog dana gubimo novac od EU".

Dodao je da je prvi zadatak borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i tu se moraju dati osnovni rezultati, "ostalo će biti lakše".

Komentarišući proces Otvorenog Balkana Krivokapić je rekao da nije vidio koliko je on efikasan.

Smatra da je Berlinski proces bolja varijanta jer u tom projektu, kako kaže, imamo Njemačku kao moderatora.

Bonus video: