sastanak delegacija crne gore i alijanse

"Crna Gora značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti u skladu sa nacionalnim i savezničnim obavezama"

"Cilj je sagledavanja cjelokupnih odbrambenih sposobnosti Crne Gore kao NATO članice, kao i stepena implementacije preuzetih nacionalnih obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti"

1560 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora, kao NATO članica, značajno je unaprijedila odbrambene sposobnosti u skladu sa nacionalnim i savezničnim obavezama, konstatovano je na sastanku delegacija Crne Gore i Alijanse.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, treći sastanak, održan u Podgorici, dio je finalne faze petogodišnjeg ciklusa NATO procesa odbrambenog planiranja (NATO Defense Planning Process), započetog 2016. godine.

"Cilj je sagledavanja cjelokupnih odbrambenih sposobnosti Crne Gore kao NATO članice, kao i stepena implementacije preuzetih nacionalnih obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je delegaciju Alijanse predvodio direktor NATO Direktorata za planiranje odbrane, Pol Savero, a Crne Gore, u kojoj je bilo predstavnika više državnih institucija, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane, general-major Rajko Pešić.

"Stavovi sa sastanka će predstavljati osnovu za segment posvećen Crnoj Gori u izvještaju o odbrambenim sposobnostima država članica NATO, a koji će biti usvojen na sastanku ministara odbrane u junu ove godine", kazali su iz Ministarstva.

Savero je, kako se navodi, pohvalio napore Crne Gore u cilju daljeg jačanja svojih odbrambenih sposobnosti i stvaranja uslova za puni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Pešić je kazao da će Ministarstvo ostati posvećeno modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema i da da ulaže napore u konstantno jačanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore, odgovorno pristupajući ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti.

"Takođe je naglasio da će maksimalni napori i dalje biti usmjereni na unaprjeđenje odbrambenih sposobnosti i kapaciteta, u cilju dosljednog ispunjavanja savezničkih obaveza", kaže se u saopštenju.