Bez saslušanja zbog navodnog audio snimka Kneževića

Protiv tog predloga, koji je podnio poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović, glasala su tri od osam poslanika, a dva su bila uzdržana

8896 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović

Odbor za bezbjednost i odbranu nije danas usvojio odluku o kontrolnom saslušanju premijera Dritana Abazovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u vezi sa navodnim audio snimcima policijskog službenika Petra Kneževića.

Protiv tog predloga, koji je podnio poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović, glasala su tri od osam poslanika, a dva su bila uzdržana.

Predlogom je bilo predviđeno da budu saslušani i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Savo Kentera.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović je rekao da bi saslušanje zbog snimka na kom se navodno čuje Petar Knežević , trebalo odgoditi za drugu sjednicu.

"Ne želim da ovdje objašnjavam šta znači operativni rad, i ako je neko na osnovu tog rada spriječio krivično djelo, onda zaslužuje pohvale", kazao je Ivanović.

Istakao je da on neće glasati za to, jer nije vrijeme da sada traže saslušanje.

Danijel Živković (DPS) rekao je da ne vidi razlog da se ne donese odluka za saslušanje čelnih ljudi povodom snimka na kom se navodno čuje Petar Knežević.

Krapović je kazao da Demokrate neće podržati taj prijedlog.

"Mislimo da se ne može se dovoditi u istu ravan ova situacija, sa situacijom o kojoj pričamo. Imamo snimak za koji ne znamo ko ga je snimio i je li montiran ili autentičan. Imamo situaciju da se Knežević odazvao i kazao da je snimak montiran... Ovdje je otvoren postupak u oba slučaja, ali ovaj u kom se pominju Lazović i Milović je otvoren, zatvoren i ponovo otvoren kada je došlo do promjene u tužilaštvu", kazao je on.

Odgovorio je Živkoviću da je njihovo pravo da uskrate kvorum, ali da to govori o spremnosti DPS-a da se o ovim stvarima raspravlja pred očima javnosti.

"To što vi imate politički stav da zaštitite gospodina Kneževića, to je vaše pravo. Ja znam zbog čega vi to radite", odgovorio mu je Živković.

"Da nismo htjeli da se raspravlja o prvoj temi, danas ne bi bili ovdje", kazao je Živković.

Rekao je i da oni nisu mala djeca da im Krapović objašnjava što je važno, a što manje važno.

Krapović mu je odgovorio da neće dozvoliti političku ujdurmu dok se ne utvrdi autentičnost snimka.

Rekao je i da nisu podizali tenzije prije ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Jaoanikija.

Krapović je spočitao Živkoviću da se su nijesu zalagali za saslušanje kada je u Budvi bila policijska akcija, iako je on u stanici policije vidio Zorana Lazovića.

Rekao mu je i da unaprijed imaju njegov glas za saslušanje Kneževića, ako istraga ne bude tekla kako treba.

Ivanović je rekao da ima potrebu da pojasni svoj stav:

"Ne možemo ove dvije stvari izjednačavati. Ovdje je u pitanju neki snimak, a ne znamo je li autentičan.... Ovamo se radi o nekoj kriminalnoj grupi i tek ćemo vidjeti koje su joj razmjere", kazao je on.

Martinović je rekao da je ono što su danas čuli od Živkovića klasična vrsta ucjene.

Živković je prethodno rekao da ako se ne izglasa druga tačka - saslušanje nadležnih zbog Kneževića, oni neće dati kvorum za sjednicu u ponedjeljak.

"Ja predlažem da poručimo kafe, jer ćemo, izgleda, čuvati mrca ođe još nekoliko sati, pa da ispoštujemo sve običaje", rekao je Knežević, nakon što se nastavila polemika između Martinovića i Živkovića.

Bošković je pitao "ko je mrtac".

Živković je nakon toga pročitao dio saopštenja Demokrata poslatog u noći ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

"Vi ste insistirali da mimo negativnih procjena dođe do tog vjerskog čina", kazao mu je Živković.

Rekao mu je i da oni ne mogu spriječliti javnost da saznaju što se dešavalo na Cetinju i ko je bio na vezi sa kriminalnim klanovima.

Martinović mu je odgovorio da je tačno da su poslali saopštenje kojim su tražili da nadležni ispoštuju Ustav.

Živković mu je rekao da je kazao da će uskratiti kvorum da bi njih doveo u političku principijelnost.

Martinović mu je rekao da je "Europol dostavio podatke kada je koordinator bezbjednosnih službi bi premijer DPS-a Abazović".

"Ako vi u istu ravan stavljate, odnosno, ako Vam podaci Europola nisu važni, bojim se da je to problem za Vas i vašu Vladu"; kazao je Martinović.

Živković je odgovorio da pitanje događaja na Cetinju nije rasvjetljeno, jer da jeste, danas ne bi imali potrebu da o tome razgovaraju na Odboru.

"Bili ste na Cetinju, šef ste poslaničkog kluba pojedinačno najjače partije u parlamentu, da li je vaša partija prijavila skup na Cetinju? Ko je pokušao da izazove nerede - oni koji su palili gume, sprječavali vjerski čin, pucali...ili su pohrlili vjernici da izazovu nerede?", pitao je Živković.

Brajović, koji je i predložio kontrolno saslušanje zbog snimka na kom se navodno čuje Petar Knežević.

"Kolega Ivanoviću, Vi govorite da policajci mogu da komuniciraju na zadatku...to govore i ovi (slučaj Lazović i Milović)", rekao je Brajović.

Milan Knežević mu je odgovorio da to govori Katnić

Bonus video: