Krivokapić: Neophodno vratiti puno povjerenje evroatlantskih partnera

"Obećao je da će predlog za usvajanje preostalih paketa sankcija prema ruskim licima i entitetima biti prioritet u radu resora vanjskih poslova"

5613 pregleda 10 komentar(a)
Krivokapić i Rajzing Rajnke, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Krivokapić i Rajzing Rajnke, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić razgovarao je danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, saopšteno je iz ovog resora.

Tokom susreta, navodi se u saopštenju, apostrofirani su odlični bilateralni odnosi kao i zadovoljstvo što je prvi zvanični sastanak nakon izbora nove Vlade upravo bio sa američkom delegacijom.

Šef crnogorske diplomatije, navode, istakao je važnost privrženosti SAD podršci državama regiona na putu što skorijeg članstva u EU, iskazavši zadovoljstvo prošlonedjeljnom posjetom pomoćnice državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid i njenog pomoćnika Gabrijela Eskobara.

"U ovom trenutku neophodno je vratiti puno povjerenje naših evroatlantskih partnera i obezbijediti rezultate, prvenstveno u oblasti vladavine prava, koja će omogućiti da Crna Gora u najkraćem roku završi svoje pregovore za članstvo u EU", rekao je Krivokapić.

Ranko Krivokapić, Džudi Rajzing Rajnke, Ranko Krivokapić i Džudi Rajzing Rajnke
foto: Ministarstvo vanjskih poslova

On je, kako piše u saopštenju, snažno osudio rusku agresiju na Ukrajinu i izrazio zadovoljstvo čvrstim jedinstvom saveznika u pomoći toj zemlji da odbrani svoj teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost.

U tom kontekstu, dodaje se, iskazao je žaljenje što dinamika usaglašavanja sa odlukama Savjeta EU kojima se uvode sankcije ruskim licima i entitetima nije bila brža, ali i obećao da će predlog za usvajanje preostalih paketa sankcija biti prioritet u radu resora vanjskih poslova.

Krivokapić je, zaključuje se u saopštenju, izrazio nadu da će se politički dijalog Crne Gore i SAD dodatno intenzivirati kroz uzajamne posjete na visokom nivou.

Bonus video: