Taktika za lov u mutnom do izbora

Vujović i Bogdanović vjeruju da će Zakon ponovo biti usvojen i da je u pitanju igra

42520 pregleda 53 komentar(a)
Dopune zakona inicirali poslanički klubovi DPS-a, SNP, “Crno na bijelo”, BS i SDP, Foto: Boris Pejović
Dopune zakona inicirali poslanički klubovi DPS-a, SNP, “Crno na bijelo”, BS i SDP, Foto: Boris Pejović

Ako poslanici u ponedjeljak ponovo izglasaju dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, pokazaće se da je to taktička igra da se postigne dvostruki efekat - sačuva principijelnost Mila Đukanovića (DPS) kao predsjednika države i ispoštuje dogovor između konstituenata sadašnje parlamentarne većine.

To je za “Vijesti” ocijenio predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović, navodeći da ne sumnja da će zakon ponovo biti usvojen, jer odgovara skoro svim partijama i dio je kompleksnijeg dogovora koji postoji između nove parlamentarne većine.

“Svima je cilj da dobiju dodatno vrijeme da, na neki način, koriste državne resurse, jer svi su zloupotrebljavali državne resurse”, ocijenio je Vujović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović zakazala je za ponedjeljak novu sjednicu na čijem dnevnom redu je isti zakon.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović je ocijenio da je ona time prekršila Poslovnik Skupštine koji propisuje da saziv za sjednicu predsjednik Skupštine upućuje 15 dana prije dana određenog za održavanje sjednice.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

Skupština je u četvrtak usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da izbori u 14 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra.

Đukanović je juče vratio Skupštini Zakon na ponovno odlučivanje, navodeći da bi se donošenjem ukaza o njegovom proglašenju i stupanjem na snagu moglo otvoriti više pravnih dilema.

U obrazloženju se navodi da su odluke o raspisivanju izbora u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Plužinama, Pljevljima, Šavniku i Žabljaku, i ranije Budvi i Tivtu, stupile na snagu i postale dio pravnog poretka države.

Odluke o raspisivanju izbora u nekoliko opština dio pravnog poretka: Đukanović
Odluke o raspisivanju izbora u nekoliko opština dio pravnog poretka: Đukanovićfoto: Boris Pejović

Dopune zakona su inicirali poslanički klubovi DPS-a, Socijalističke narodne partije, “Crno na bijelo” Bošnjačke stranke i i Socijaldemokratske partije i njime je predviđeno odlaganje izbora u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Podgorici i gradskoj opštini Golubovci.

Vujović je ocijenio da je predsjednik države zauzeo principijelan stav kojim štiti Ustav.

“Iskoristio je svoje ustavno pravo da to uradi. Praktično se postavlja pitanje, zašto njegovi poslanici rade suprotno od toga? To je pitanje za njega i tu političku partiju. Zašto ne poštuju stavove predsjednika države i predsjednika svoje partije”, kazao je Vujović.

Mogu da se skrate mandati odbornika, a ne da se produže: Vujović
Mogu da se skrate mandati odbornika, a ne da se produže: Vujovićfoto: BORIS PEJOVIC

Iz DPS-a juče nisu odgovorili na pitanja da li će ponovo glasati za zakon i zašto se predlaže zakonsko rješenje ako nije u skladu sa Ustavom, a tim povodom nisu se izjasnili ni iz većine drugih partija.

Boris Bogdanović nema dilemu, kako je rekao, da je Đukanović vratio zakon po dogovoru sa liderima GP URA i SNP-a Dritanom Abazovićem i Vladimirom Jokovićem “koji su i osmislili projekat bježanije od izbora”.

”Ovo je prvi put od promjene vlasti da predsjednik istog dana kad mu je Zakon upućen vrati Zakon Skupštini na ponovno odlučivanje. Svih prethodnih 16 mjeseci je čekao posljednji dan ostavljenog roka sa ciljem odugovlačenja ponovnog odlučivanja. Sada je, saglasno dogovoru sa Jokovićem i Abazovićem, odlučio da samo formalno vrati zakon Skupštini, jer zna da će isti ponovo biti izglasan, te da ga nakon toga mora proglasiti,” kaže Bogdanović.

Abazović je, komentarišući vraćanje zakona Skupštini, ocijenio da je to znak da se Đukanović sada više ne ponaša kao predsjednik DPS-a. “Ako gledamo sa tog aspekta, mislim da je to dobro, ali ako gledamo sa aspekta neke elementarne logike onda stvarno ne znam šta da kažem... Mislim da ima čudnu koordinaciju sa svojim poslanicima”, rekao je Abazović nakon svečanosti, koju je organizovala Asocijacija menadžera.

Premijer je naveo da će Skupština ponovo usvojiti dopune zakona, “ako neko ne promijeni mišljenje”.

Ministar vanjskih poslova (MVP) Ranko Krivokapić (SDP) je, komentarišući dopune Zakona o lokalnoj upravi, kazao da bi volio da je usvojen dvotrećinskom većinom.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Boris Pejović

Da bi zakon bio usvojen dvotrećinskom većinom, potrebno je da za njega glasa najmanje 54 poslanika.

Potpredsjednica SD Milica Lekić je kazala da s obzirom da ta partija nije predlagač izmjena, ne može komentarisati poteze onih koji su usvojili dopune propisa.

Lekić
Lekićfoto: Privatna arhiva

”Svakako, koliko je racionalna potreba da se objedinjavanjem izbora najzad izađe iz konstantne predizborne napetosti u društvu, toliko je i normalno da predsjednik iskoristi svoja prava i pokaže oprez u vezi sa utemeljenošću nekog zakona u propisima”, rekla je ona Vijestima.

Poslanici su početkom februara usvojili izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, ali ih je i tada predsjednik vratio Skupštini kao neustavne.

Tada je to bio predlog poslanika koalicije “CnB, DPS-a, SD-a, SDP-a, BS-a i dvije albanske liste, kako bi izbori u 14 opština i gradskoj opštini Golubovci bili u jednom danu.

Prvi put predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, povučen je iz skupštinske procedure u novembru nakon što koalicija CnB nije prihvatila amandmane SNP-a koji je trebalo da garantuju da će odluka predsjednika države o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestati da važi.

Vujović je ocijenio da je veoma jasna situacija da dopune zakona predstavljaju kršenje Ustava jer se produžava trajanje mandata odbornika na način da izlazi iz ustavnog okvira da mandat ne može biti duži od četiri godine. On je istakao da je ista situacija bila i sa prethodna dva predloga tog zakona.

Svi žele dodatno vrijeme, jer je program “Evropa sad” pobrao simpatije

Vujović vjeruje da je cilj ovakvih izmjena zakona očekivanje da će u drugom terminu imati bolje rezultate.

“U prvom slučaju, kada su bili Cetinje i Petnjica, tadašnja vladajuća koalicija je računala da će DPS i opozicija osvojiti bolji rezultat što može uticati na samopouzdanje njihovih birača. Kad je bilo Berane, glavni cilj je bio da se olakša SNP-u, koji je bio pod velikim pritiskom zbog početka dogovaranja sada već aktuelne Vlade”, rekao je Vujović.

Sadašnji predlog zakona koji je usvojen, kako je kazao, odgovara svima: “Iz razloga što ste, prema istraživanjima javnog mnjenja imali porast podrške listi koju su predvodili (Milojko) Spajić, (Jakov) Milatović i (Zdravko) Krivokapić... Naravno, da bi odgovaralo da se održe izbori u ovim opštinama Demokratama i toj listi. Svi ostali bi željeli da na neki način dobiju dodatno vrijeme, jer je program “Evropa sad” pobrao simpatije, iako mi ne znamo da li je to uopšte održivo, odnosno, postoje velike rezerve da je model urađen na loš način, a niko neće smjeti da ga povuče jer bi to bio dramatičan uticaj na standard”.

Bonus video: