Rakčević: Nakon izbora Podgorica će se pridružiti projektu "Sto klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine"

"Podgorica mora da dobije viziju razvoja do 2030. godine, koja će počivati na održivoj urbanoj mobilnosti, novom i sređenom električnom javnom prevozu, solarnoj i vjetro energiji, drugačijem urbanom planiranju, širenju zelenih površina i drugim važnim prioritetima"

6047 pregleda 7 komentar(a)
Rakčević i gradonačelnik Valensije Džoan Ribo, Foto: GP URA
Rakčević i gradonačelnik Valensije Džoan Ribo, Foto: GP URA

Nakon lokalnih izbora Podgorica će se pridružiti evropskom projektu "Sto klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine", kako bi u praksi primijenili evropske politike, paralelno sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), rekao je predsjednik podgoričke URE i odbornik u Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević.

On je, kako se navodi u saopštenju medijskog tima Građanskog pokreta URA, na poziv Zelenih Evrope, govorio na evropskoj konferenciji "Otporni gradovi" koja se ovih dana održava u Valensiji.

"Odmah nakon lokalnih izbora, Podgorica mora dobiti viziju razvoja do 2030. godine, koja će počivati na održivoj urbanoj mobilnosti, novom i sređenom električnom javnom prevozu, solarnoj i vjetro energiji, drugačijem urbanom planiranju, širenju zelenih površina i drugim važnim prioritetima. Potencijali koje naš grad ima su ogromni, a samo ih moramo iskoristiti na pravi način", rekao je Rakčević, a navodi se u saopštenju.

Kako su naveli pored Rakčevića, na konferenciji su govorili i gradonačelnici Valensije i Barselone, kao i zamjenici gradonačelnika i drugi visoki lokalni zvaničnici Brisela, Beča, Madrida, Tamperea, Amsterdama, Helsinkija, Budimpešte i drugih.

"Podgorica mora koristiti pozitivna iskustva drugih evropskih gradova, posebno onih slične veličine, po pitanju rješavanja problema u saobraćaju, drugačijeg urbanog planiranja, povećanja energetske efikasnosti i veće inkluzivnosti. Potrebno je samo malo znanja i dobre volje, da se pozitivne prakse primijene i u našem gradu", rekao je Rakčević nakon konferencije.

On je istakao značaj međunarodne saradnje i povezivanja Podgorice sa drugim evropskim gradovima, njihovim ekspertima i zajedničkim projektima, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: