Konjević: Crna Gora na putu da opet bude svijetla evropska tačka regiona

Sve ono što se dešava i danas na tlu Evrope pokazuje da se za ideje mira, suživota, tolerancije i poštovanja drugog i drugačijeg nikada ne smijemo prestati boriti, poručuje lider SDP-a

7815 pregleda 28 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope sublimiraju temeljne vrijednosti savremene Crne Gore, koja jedino njegujući antifašizam i ideju evropskog jedinstva može ići naprijed za dobro svih svojih građana, poručio je u čestitki povodom 9. maja lider Socijaldemokratske partije (SDP) i ministar odbrane Raško Konjević.

Ističe da se rijetko koja država može pohvaliti da je kroz cijelu svoju istoriju uporno branila svoje pravo na slobodu, pravdu za sebe i druge, gradeći istovremeno mostove i jedinstvo u zajedničkim vrijednostima koje danas želimo imati u ujedinjenoj Evropi. "Kao što je rijetko ko kao Crna Gora dao toliko žrtava da se pobijedi pošast fašizma i time trasira put evropskog zajedništva", dodaje on.

Sve ono što se dešava i danas na tlu Evrope, navodi Konjević, pokazuje da se za ideje mira, suživota, tolerancije i poštovanja drugog i drugačijeg nikada ne smijemo prestati boriti.

"Vjerujem da je Crna Gora na putu da opet bude svijetla evropska tačka regiona koja će snagom svojih istorijskih i ovovremenih, Ustavom utvrđenih, vrijednosti ubrzati evropeizaciju ovoga prostora, u cilju njegovog trajnog pripadanja zajednici civilizovanih i demokratskih naroda i država", saopštio je Konjević.

Samo čuvanjem tekovina 9. maja ćemo, kako je kazao, biti dostojni svoje slavne istorije i milenijumskog državnog trajanja, "a time i sami sebe u vremenu u kojem živimo i u kojem moramo obezbijediti najbolje uslove života za sve naše građane".

Bonus video: