Marović: Nadam se da ćemo sljedeći 9. maj slaviti za veliki korak spremniji i bliži EU

"Dan Evrope je prilika da se osvrnemo na urađeno u procesu evropske integracije. Dosta toga je urađano na tehničkom planu, a suštinski rezultati tek predstoje i ova Vlada zaista ima jasno opredjeljenje da te rezultate isporuči na dobrobit svih građanki i građana“

7456 pregleda 9 komentar(a)
Marović, Foto: Gov.me
Marović, Foto: Gov.me

Nadam se da ćemo sljedeći 9. maj slaviti za veliki korak spremniji i bliži porodici evropskih država, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarska evropskih poslova Jovana Marović u poruci kojom je građankama i građanima čestitala Dan Evrope.

"Srećan nam Dan Evrope i i Dan pobjede nad fašizmom, kada se podsjećamo zašto je bitno da istrajemo na našem putu ka Evropskoj uniji", dodala je Marović.

Ona je istakla da je 9. maj dan sjećanja na početak stvaranja Evropske unije, "dan kada treba da se podsjetimo vrijednosti na kojima počiva EU i istrajemo na putu zajedništva, solidarnosti i poštovanja različitosti".

"Drage građanke i građani Crne Gore, drage Evropljanke i Evropljani 9. maj je uvijek prava prilika da se podsjetimo Šumanove deklaracije i poruka iz nje koje predstavljaju temelj onoga što danas nazivamo Evropska unija", kazala je Marović.

Ona je naglasila da, "iako 9. maj slavimo kao dan kada je pobijeđen fašizam i dalje moramo da se borimo protiv svega što predstavlja fašizam, protiv svih fašističkih ispada i da je to naša obaveza ka Evropskoj uniji i na putu ka Evropskoj uniji".

"Ove godine, Dan Evrope dočekujemo u znaku agresije Rusije na Ukrajinu, pa zato još više treba da se okrenemo pravim vrijednostima. Upravo sada, sve građanke i građani Evrope, sve države Evropske unije i zemlje Zapadnog Balkana treba da budu ujedinjene u zajedničkim porukama, aktivnostima i vrijednostima", poručila je Marović.

Dan Evrope je, kako je kazala, uvijek prilika da se "osvrnemo na urađeno u procesu evropske integracije".

"Dosta toga je urađano na tehničkom planu, a suštinski rezultati tek predstoje i ova Vlada zaista ima jasno opredjeljenje da te rezultate isporuči na dobrobit svih građanki i građana“, zaključila je Marović.

Bonus video: