Skupština drugi put usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi

Za dopune zakona kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra, glasao je 47 poslanik. Protiv je glasalo 10 poslanika, a uzdržanih nije bilo

82638 pregleda 39 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 09.05.2022. 15:27h

Poslanici u Skupštini Crne Gore drugi put su usvojili dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da potpiše taj akt.

Za dopune zakona kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra, glasao je 47 poslanik. Protiv je glasalo 10 poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Skupština je 5.maja usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se odlažu izbori u više crnogorskih opština, ali je Đukanović sjutradan vratio zakon Skupštini na ponovno odlučivanje.

Đukanović je sada dužan da potpiše ukaz o proglašenju ponovo izglasanog zakona.

Poslanički klubovi Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), “Crno na bijelo” (URA i CIVIS), Bošnjačke stranke (BS) i Socijaldemokratske partije (SDP), dostavili su Skupštini 28. aprila inicijativu kojom se traže dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u više opština.

Dopunama predloga Zakona traži se odlaganje izbora u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Glavnom gradu Podgorici i u Skupštini Opštine Golubovci - opštine u okviru Glavnog grada.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je uvjerena da je ispoštovala Poslovnik i da je mirne savjesti za sva preispitivanja.

Tražila je da poslanici glasaju da li je povrijeđen poslovnik pri zakazivanju sjednice. Glasalo je 57 poslanika, od kojih je 47 protiv toga da je prekršen Poslovnik,a deset da jeste.

Na sjednici Kolegijuma predsjednika nije postignut dogovor.

Slaven Radunović (DF) je rekao da nije prihvaćenja njihova argumentacija, već da je većina odlučila da danas održi sjednicu.

"Podnijećemo ustavnu žalbu na ovaj zakon kao i na svaki akt koji bude proizašao iz ovog zakona. Obavijestićemo Venecijansku komisiju”.

On je pozvao sve snage koje žele da se odupru ovom nasilju na jedinstven dogovor:

“Znate da je DF spreman i za proteste i za pravnu borbu. Važno je da odgovor bude ispred svih. Zato pozivamo kolege i iz aprlamenta i van njega da nađemo zajednički jezik kako bi izvršili pritisak da se ovakve stvari ne dešavaju. Nećemo učestvovati u glasanju”.

Nakon ovoga poslanici DF-a napustili su salu.

On je ranije rekao je sjednica koju je zakazala Đurović nevažeća i da u Skupštini nikad nije sazvana sjednica u roku kraćem od sedam dana i da nije sazvan kolegijum na kome bi bio dogovoren dnevni red.

“Niste sazvali kolegijum, a nije došlo ni do dogovora. Ovo je nevažeća sjednica i molim da prekinete ovo što ste počeli, sazovete kolegijum i vratite stvari u legalne tokove”.

Na sjednici poslanici treba da se ponovo izjasne o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra.

Bogdanović: Silovanje prava i pravde

Šef kluba “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović rekao je da je ovo “silovanje prava i pravde”.

“Suspendovan je Poslovnik i član 26 i faktički kao da ne postoji kolegijum predsjednika Skupštine i jedna kvazi predsjednica Skupštine na ovakav način saziva sjednicu, kršeći tri člana Poslovnika”, rekao je Bogdanović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je kazao da je dramatično prekršen član 86 Poslovnika.

Istakao je da će biti protiv ovog zakoan i “hajdučije”.

“Možete da radite što hoćete, ali ne i dokle hoćete”.

On je prije sjednice Kolegijuma da način na koji je sjednica Skupštine sazvana nije zabilježen u istoriji. te da opoziciji nije pružena mogućnost da predloži tačku dnevnog reda

"Danas ste suspendovali Poslovnik, tražim pauzu i hitan sastanak kolegijuma da iz ove situacije izađemo na poslovnički način", rekao je tada Bogdanović.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je ovo još jedan dokaz da nešto što je na neustavan način stvoreno, nastavlja da ”nas zasipa kršenjem Ustava, zakona i procedura Skupštine”.

“Uvažena poslanice Đurović, Vi ste prekršili više članova ove Skupštine. Da li vi to radite vašom voljom ili vas mentor nove koalicije ili predsjednik države, koji je svima koji danas odluče da glasaju za ovaj zakon, udario politički samar, jer on želi da ostane pravni čistunac, a vi morate da kršite i Ustav i zakon”, rekao je Martinović.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović rekao je da Poslovnik obavezuje sve poslanike i predsjednicu Parlamenta, iako je izabrana na nezakonitoj sjednici Skupštine.

“Ne može Poslovnik malo da se poštuje. Vaša je obaveza da obezbijedite poštovanje Poslovnika od prvog do poslednjeg slova. Nemojte, iako je vaš mandat počeo na neslavan način – da ostane zabilježen isključivo po proceduralnom kršenju Poslovnika”.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je da su šefovi kolegijuma na jednoj od dvije sjednice kolegijuma, održanim 5.maja u raspravi otvorili ovo pitanje

“Jasno je rečeno da se očekuje da će biti vraćen zakon od predsjednika i da će ako se to desi, sjednica biti u ponedjeljak u 10 časova iz razloga što postoje protokolarne obaveze”.

Radunović je kazao da ovakvo obrazloženje nikad nije čuo:

“Poslovnik je prekršen i kada ste vi i vlada izabrani, ali je to bilo formalno kršenje. Ovdje je u pitanju suština. Ne mogu da vjerujem da je kratak rok bio potreban, da vas DPS-ova anaconda uhvati oko vrata”.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da je skup zakazan suprotno poslovniku i da ovo nije sjednica Skupštine.

On je istakao da je nakon Đukanovićevog odbijanja da potpiše zakon, bilo potrebno da se održi kolegijum Skupštine.

“Đukanović je rekao da će se izazvati niz pravnih komplikacija. Zakonom niste produžili mandate skupštinama opštine. Što god uradite, DF nakon što je obavio razgovore sa Evropskom komisijom, ima pripremljene ustavne žalbe na zakon i na potenicujalno svaki pojedinačni akt odlaganja izbora ako Đukanović to uradi.Kako će on to da uradi - vidjećemo. Pravno ćemo se nadgornjavati sa vama ako ste naumili to. Svako ko je protiv ove većine koja radi nasilno, naći ćemo se kad tad da srušimo ovu vladu i parlamentarnu većinu protestima I demonstracijama na demokratski i ustavan način”, rekao je Bulatović.

Milačić: Kvazi većina gazi građane

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić da “parlamentarna kvazi većina” gazi narod i građane koji su indirektno donijeli Poslovnik Skupštine.

“Pošto ste naumili da pobjegnete od naroda, narod će se pitati na ulici, zrelo i odlučno. Poslanici DPS su došli na plenum da bi sa većinom pučistički odgodili izbore, a nekoliko sati prije plenuma nisu došli da daju kvorum o najmonstruoznijm zločinima, da se ne bi čulo za veze sa Miljkovićima, Belivucima i ostalima”.Istakao je da neće glasati za dopune zakona.

Šef kluba DPS-a Danijel ivković je kazao da ne postoji kršenje procedura ni Poslovnika, te da su na kolegijumu uputili kolege da stav o tome traže pred nadležnim institucijama.

Istakao je da su od SDT-a obaviješteni da je zbog aktuelnih dešavanja današnja sjendica Odbor aza bezbjednost odložena, te da zato nisu došli na sjednicu odbora.

Đurović je kazala da je uvjerena da je ispoštovala Poslovnik i da je mirne savjesti za sva preispitivanja.

Tražila je da poslanici glasaju da li je povrijeđen poslovnik pri zakazivanju sjednice. Glasalo je 57 poslanika, od kojih je 47 protiv toga da je prekršen Poslovnik,a deset da jeste.

“Danas smo vidjeli da je uvažena koleginica Đurović i u svom slučaju sudila i odlučila da ona nije povrijedila Poslovnik, kao i oni koji su živo zainteresovani da u strahu od Skaj aplikacije i građana na izborima, pobjegnu od tih izbora, da ih odlože protivno Ustavu…”, rekao je Momo Koprivica.

Bečić: Đonom se ide na opoziciju, a puna usta dijaloga

Poslanik Demokrata Aleksa Bečić rekao je da nije dobro da se ovako đonom ide na opoziciju, navodeći da su, sa druge strane, puna usta dijaloga za pitanja gdje je potrebno obezbijediti dvotrećinsku većinu.

Bečić je pozvao da se ne nastavlja voakvim putem, jer ne pamti, da je tako nešto ranije ispoljeno na početku mandata.

Konatar: Skupština nije zapamtila nekulturu koju pokazuju Demokrate posljednjih mjeseci

Šef kluba poslanika Crno na bijelo Miloš Konatar rekao da bez obzira na pozive okupljanja desnice u Crnoj Gori, poziva sve na politički dijalog.

“Da otvorimo priču i kroz reformu izbornog zakonodavstva riješimo pitanje lokalnih izbora u jednom danu”.

Bogdanović je, reagujući, rekao da se on po njegovom političkom profilu nalazi “dolje-desno”.

“Ovakvi ljudi sa svim što su pokazali u prethodnih tri mjeseca, izgovorili pa porekli, može se slobodno reći da i “raj mogu pretvoriti u kupleraj”.

Konatar je pozvao na dostojanstvo u odnosu prema poslanicima i građanima.

“Ako moramo mi da slušamo koji smo pored vas, makar građane toga poštedite”.

On je kazao da se po vokabularu vidi okupljanje jedne nacionalističke, radikalne, desničarske priče.

U ponovnom reagovanju, Bogdanović je rekao da cijela država zna da im je nuđen 21 milion eura.

“Ko je toliko bahat da novcem može da mijenja izbornu volju građana. Budite pošteni, kažite građanima: “Moj glas ima cijenu”.

Konatar je odgovorio da je razlika između njih, to što je on uvijek spreman da kad pogriješi kaže da mu je žao:

“A vi nijeste nikad, a Skupština nije zapamtila ovoliku nekulturu koju vi pokazujete poslednjih mjeseci. Onaj ko nije podnio krivičnu prijavu protiv nekoga ko je uzeo ili nije uzeo je politička kukakvica, a oni koji su mjesecima unazad pričali da je neko uzeo ili možda nije uzeo, do dana današnjeg nisu podnijeli krivične prijave. Pa neka građani Crne Gore sude ko je kukavica i ko je principijelan, a ko nije”, rekao je Konatar

Bonus video: