Marović: Vrijeme je da se u Crnoj Gori intenziviraju suštinske reforme u cilju odblokiranja procesa evropske integracije

Izrazila je nadu da će EU prepoznati uložene napore u regionu, te da će uskoro uslijediti otvaranje pregovarackog procesa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, čime će se poslati snažna podsticajna poruka Zapadnom Balkanu

4746 pregleda 3 komentar(a)
Marović u Senatu Francuske, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Marović u Senatu Francuske, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Vrijeme je da se nakon 10 godina pregovaranja, u Crnoj Gori intenziviraju suštinske reforme u cilju odblokiranja procesa evropske integracije, naročito u oblasti vladavine prava gdje se konkretne reforme još očekuju, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na okuglom stolu u francuskom Senatu u okviru inicijative "Balkanski dijalozi".

Ona je, kako se navodi u saopštenju Kabineta potpredsjednice vlade, izrazila nadu da će EU prepoznati uložene napore u regionu, te da će uskoro uslijediti otvaranje pregovarackog procesa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, čime će se poslati snažna podsticajna poruka Zapadnom Balkanu.

Dodatno, naglasila je, kako se navodi, potrebu za konkretizacijom sprovođenja nove metodologije, koja bi po principu zasluga trebalo nagraditi, ali i sankcionisati zemlje kandidate u skladu s poštovanjem osnovnih principa demokratije, vladavine prava i zajedničke vanjske i bezbjednosne politike.

"Posebno je zadovoljstvo razgovarati o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana danas kada slavimo Dan Evrope. Upravo je Pariz odgovarajuće mjesto da se prisjetimo vrijednosti na osnovu kojih je izgrađena Evropska unija", kazala je Marović.

Na događaju u Parizu pod nazivom "Ponovno promišljanje evropske integracije Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu", Marović je govorila na panelu "Uticaj rata u Ukrajini na proces evropske integracije".

Ona je, kako dodaju, poručila da je agresija u Ukrajini bila poziv za buđenje cijeloj Evorpi, a naročito Zapadnom Balkanu kojem su aktuelne okolnosti potvrdile da je evropski put jedini garant prosperiteta i bezbjednosti regiona.

Cilj događaja u Parizu je definisanje i predlaganje prioriteta evropskih integracija regiona i ispitivanje uloge spoljnih aktera, navodi se u saopštenju.

"Diskutovalo se i o energetskoj bezbjednosti i zavisnosti regiona, porastu uticaja autoritarnih stranih i domaćih aktera, kao i kako će ukrajinska kriza i ruska agresija uticati na regionalni razvoj i evropsku perspektivu regiona. Događaj je okupio predstavnike državnih institucija i istraživačkih centara iz regiona Zapadnog Balkana (ZB6), predstavnike francuskih, evropskih i američkih institucija, stručnjake međunarodnih think-thankova i akademija sa ciljem da se postavi osnova za dinamičnu i konstuktivnu diskusiju o pomenutim temama i pomogne povećanju i produbljivanju razumijevanja, uz izgradnju povjerenja između predstavnika različitih geopolitičkih interesa prisutnih u regionu danas", piše u saopštenju.

Događaj je organizovala Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Atlanski Savet i VoisinageS uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Senata Francuske i Balkanskog fonda za demokratiju, navodi se na kraju saopštenja.

Bonus video: