EPP: Crna Gora ima punu podršku za pristupanje EU

Ibrahimović je kazao da je ključno uložiti značajne napore u sam proces EU integracija, unaprijeđenje rada institucija i ekonomskog razvoja države

15294 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Crna Gora ima punu podršku za pristupanje Evropskoj uniji (EU) ali je potrebno intenzivirati aktivnosti u vezi sa ispunjavanjem završnih mjerila, saopšteno je iz Evropske narodne partije (EPP).

Iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore su saopštili da delegaciju EPP-a, koja je danas razgovarala sa crnogorskim ministrom kapitalnih investicija i potpredsjednikom Vlade Ervinom Ibrahimovićem, predvode portparol za proširenje i susjedstvo EPP, Andrej Kovačev, potpredsjednica EPP Rasa Junkevičiene kao i predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore, Vladimir Bilčik.

Kako je saopšteno, predstavnici EPP-a su iskazali zadovoljstvo sastavom i planovima nove Vlade Crne Gore.

“Crna Gora je bila lider u evropskim integracijama i svojevrsni „game changer“ na ovim prostorima i nadamo se da će tako i nastaviti u periodu pred nama“, kazali su iz EPP-a.

Oni su dodali da je, u trenutnoj geopolitickoj situaciji, veoma važno je da se pokaže jedinstvo.

“Crna Gora ima punu podršku za pristupanje EU ali je potrebno intenzivirati aktivnosti u vezi sa ispunjavanjem završnih mjerila. Prethodna vlada je pokazala nefunkcionalnst sa elementima koji su često bili u protivrječju sa evropskim vrijednostima”, poručili iz EPP-a.

Ibrahimović je kazao da je ključno uložiti značajne napore u sam proces EU integracija, unaprijeđenje rada institucija i ekonomskog razvoja države.

“Očekuje nas i predan rad na demokratizaciji društva i približavanje stavova svih politickih subjekata oko važnih pitanja kao što su sudstvo i tužilaštvo“, rekao je Ibrahimović.

Kako se navodi u saopštenju, kazao da je posebno zadovoljan što je Crna Gora dobila inkluzivnu i multinacionalnu Vladu, dodajući da želi da vjeruje da će i druge države u regionu pratiti taj primjer.

„Pred nama je puno posla, osim pitanja koncenzusa oko tema kao što su sudstvo i tužilastvo, potrebno je što prije unaprijediti i stvoriti funkcionalno izborno zakonodavstvo. Crna Gora je ranjiva kao multikulturalna država, ali je to ujedno i njena snaga, što očekujem da ova Vlada svojim predanim radom da pokaže“ zaključio je Ibrahimović.

Bonus video: