svečanost povodom proslave dana evrope

Popa: Crna Gora najnaprednija kandidatkinja za članstvo u EU, pouzdan i vjerodostojan partner

"EU je ukorijenjena u zajedničkoj vjeri u ljudsko dostojanstvo, slobodu, demokratiju, jednakost, u vladavinu prava i ljudska prava. Danas, kada naša Unija slavi 72. rođendan, s ponosom možemo reći da su se ove osnovne vrijednosti pokazale kao čvrst temelj za zajednicu koja je svojim članovima donijela najduži period neprekinutog mira i prosperiteta u dugoj, i često burnoj evropskoj istoriji", rekla je Popa.

39363 pregleda 40 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Potpuna usklađenost Crne Gore sa spoljnom politikom Evropske unije je čvrst i visoko cijenjen dokaz posvećenosti našim zajedničkim vrijednostima. Kao najnaprednija kandidatkinja za članstvo u EU, Crna Gora može računati na našu punu podršku u naporima da napreduje u ključnim reformama i izbori se za svoje mjesto u Uniji.

To je na svečanosti, koju je organizovala u bašti dvorca Kralja Nikole na Cetinju, povodom Dana Evrope kazala šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

"Ponosni smo što je, u ovim odlučujućim nastojanjima da izgradimo slobodnu, sigurnu i prosperitetnu Evropu, Crna Gora na našoj strani, kao pouzdan i vjerodostojan partner. Radujem se danu kada će ova prelijepa zemlja slaviti Dan Evrope kao punopravna članica naše Unije", rekla je Popa.

Ona je poručila da je Dan Evrope prilika da se osvrnemo na to koliko smo daleko stigli kao Unija i da razmislimo o pravom smislu i značaju naših temeljnih vrijednosti.

Svečanost Dan Evrope
foto: EU info centar

"Evropska unija je ukorijenjena u zajedničkoj vjeri u ljudsko dostojanstvo, slobodu, demokratiju, jednakost, u vladavinu prava i ljudska prava. Danas, kada naša Unija slavi 72. rođendan, s ponosom možemo reći da su se ove osnovne vrijednosti pokazale kao čvrst temelj za zajednicu koja je svojim članovima donijela najduži period neprekinutog mira i prosperiteta u dugoj, i često burnoj evropskoj istoriji", rekla je Popa.

Navodi da se EU ne okružuje zidovima, već je ujedinjena i odlučna - danas više nego ikad - da te vrijednosti zaštiti od višestrukih izazova, čak i daleko van svojih granica.

"A izazovi s kojima se danas suočavamo zaista su višestruki i ozbiljni. Tek što smo prošli kroz do sada neviđenu zdravstvenu krizu, i usred rješavanja ekonomskih izazova koje je ona uzrokovala, sada se takođe suočavamo s nemilosrdnom agresijom na jednu miroljubivu evropsku naciju. Nešto što je prije samo nekoliko mjeseci bilo nezamislivo".

Svečanost Dan Evrope
foto: EU info centar

Istakla je da krize ovih razmjera stavljaju na probu temeljne vrijednosti, ali da da je EU, kao i mnogo puta ranije, odgovorila izazovu zbog čega su solidarnost i jedinstvo samo su postali jači.

"Stajali smo uz prijatelje i partnere tokom krize kovida-19. I danas ćemo s prijateljima i partnerima stati u podršku ukrajinskoj borbi za slobodu i dostojanstvo, te pravu da sama odlučuje o svojoj budućnosti", poručila je Popa.