"Vlast priznala postojanje duboke krize, ne odustajemo od prijevremenih izbora"

Kako navode, građanska opozicija upozorava DPS da odustane od svima vidljive i opasne akcije potkopavanja Javnog servisa vraćanjem pod svoju partijsku kontrolu
69 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2017. 18:45h

Vlast je, pozivom za posredovanje OEBS-a, priznala postojanje duboke političke krize koju je mjesecima negirala, smatraju u građanskoj opoziciji, i poručuju da ne odustaju od prijevremenih izbora.

"Građanska opozicija konstatuje da je vlast pozivom za posredovanje OEBS-a ne samo priznala postojanje duboke političke krize koju je mjesecima negirala, već je tim činom internacionalizovala pitanje rješavanja krize", navodi se u zajedničkom saopštenju Demokrata, Socijaldemokratske partije (SDP), Demosa, Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA nakon današnjeg sastanka.

Građanska opozicija insistira, kako su kazali, na potrebi hitnog razrešenja dramatične političke i institucionalne krize, koja se, dodali su, svakim danom sve više produbljuje, odbijanjem Demokratske partije socijalista (DPS) da prihvati dobro poznate uslove opozicije.

„Građanska opozicija ne odustaje od ranije saopštenih stavova u dijelu potrebe održavanja prijevremenih izbora. Izbori u skladu sa preporukama OEBS-a i drugim predlozima opozicionih političkih subjekata u cilju suzbijanja izbornih manipulacija, garant su političke i instuticionalne stabilnosti u Crnoj Gori“, poručile su Demokrate, SDP, Demos, SNP i URA.

Kako navode, građanska opozicija upozorava DPS da odustane od svima vidljive i opasne akcije potkopavanja Javnog servisa vraćanjem pod svoju partijsku kontrolu.

„Iskazujemo spremnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo realizaciju ove namjere, koja bi Crnu Goru dodatno udaljila od demokratskog epiloga krize. Takođe, smatramo da niko iz političke sfere ne bi smio da se miješa u autonomiju Javnog servisa, koji unapređenjem profesionalnosti treba da zaštiti svoju samostalnost“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici građanske opozicije su se, kako je saopšteno, saglasili da zajednički podnesu predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

„Tim Zakonom se ruši ustavna autonomija lokalnih samouprava i vrši priprema za konačnu kriminogenu devastaciju prostora kao jednog od najvrednijih resursa države“, smatraju u građanskoj opoziciji.

Galerija

Bonus video: