Abazović sa Adamom: Crna Gora posvećena evropskoj integraciji, savezništvu u okviru NATO i regionalnoj saradnji

Abazović je naveo da je Vlada riješena da istraje u reformskim aktivnostima, "kako bi na kvalitetan način završili proces pristupnih pregovora i postali prva naredna članica Evropske unije (EU)", dodajući da je vanjska i bezbjednosna politika stoprocentno usklađena sa EU

5987 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Kabinet predsjednika Vlade
Foto: Kabinet predsjednika Vlade

Premijer Crne Gore Dritan Abazović sastao se danas sa ambasadorom Belgije Konradom Adamom.

Abazović je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, tom prilikom poručio da je Crna Gora posvećena "ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja - evropskoj integraciji, savezništvu u okviru NATO alijanse i regionalnoj saradnji."

Abazović je naveo da je Vlada riješena da istraje u reformskim aktivnostima, "kako bi na kvalitetan način završili proces pristupnih pregovora i postali prva naredna članica Evropske unije (EU)", dodajući da je vanjska i bezbjednosna politika stoprocentno usklađena sa EU.

„Puna podrška Kraljevine Belgije evropskim integracijama, afirmaciji političkog dijaloga i odlučnosti Vlade Crne Gore za vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, poručio je Adam, navodi se u saopštenju.

Abazović je kazao da "posebnu zahvalnost dugujemo Belgiji zbog kontinuiranog zalaganja i podrške ostvarivanju crnogorskih vanjskopolitičkih ciljeva", uz podsjetnik da dvije zemlje imaju "tradicionalno dobre odnose".

„Crna Gora je svjesna da vladavina prava zauzima ključnu ulogu u reformskom napretku, pa je i jedan od prioriteta ove Vlade da u što kraćem roku ispunimo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24“, naveo je Abazović, piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je premijer naznačio da Crna Gora nastavlja da baštini dobrosusjedsku politiku i bude okosnica regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i svojim zalaganjem u pregovaračkom procesu bude primjer svojim susjedima u pravcu zajedničke evropske budućnosti.

"Sagovornici su se saglasili da dvije države imaju odlične bilateralne odnose koje karakteriše kontinuirani politički dijalog i saradnja u mnogim oblastima, od čega se posebno ističe saradnja i partnerstvo na visokom nivou u okviru sistema globalne bezbjednosti kakav je NATO. Takođe, razgovarajući o agresiji Rusije na Ukrajinu, premijer Abazović i ambasador Adam su se saglasili da je potrebno pokazati zajedništvo, solidarnost i uputiti finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: