Đurović: Opredijeljenost za EU da bude tačka pomirenja svih političkih subjekata

Šefica parlamenta istakla da vladavina prava zauzima ključnu ulogu u pregovaračkom procesu. "Cilj nove vladajuće većine je da u što kraćem roku ispunimo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 i dobijemo Izvještaj o realizaciji privremenih mjerila", kazala je ona

4045 pregleda 2 komentar(a)
Presker i Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Presker i Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović održala je danas sastanak sa ambasadorom Slovenije Gregorom Peskerom, tokom kojeg je izrazila nadu da će opredijeljenost za EU biti tačka pomirenja i povezivanja svih političkih subjekata u Crnoj Gori

Đurović je, kako je saopšteno, podsjetila na odlične bilateralne odnose dvije zemlje, ističući da zajednička evropska perspektiva predstavlja podsticaj za unaprjeđenje saradnje u pitanjima od obostranog interesa. Ona je zahvalila Preskeru na kontinuiranoj tehničko-ekspertskoj podršci Slovenije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i ukazala na važnost dalje konstruktivne saradnje na lokalnom i državnom nivou.

"Na toj liniji, predsjednica Đurović je razgovarala sa ambasadorom Preskerom o reformskim procesima, ističući da vladavina prava zauzima ključnu ulogu u pregovaračkom procesu, te da je cilj nove vladajuće većine da u što kraćem roku ispunimo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 i dobijemo Izvještaj o realizaciji privremenih mjerila. Predsjednica je zaključila da reforme u pravosuđu u konačnom mogu doprinijeti vladavini prava, što je neophodno za stvaranje podsticajnih uslova za ulaganje slovenačkih investitora", saopšteno je iz Skupštine.

Đurović je ukazala na neophodnost održavanja kontinuirane dobre saradnje između zakonodavnih vlasti Crne Gore i Slovenije, bez obzira na personalne promjene. Takođe, iskazala je zahvalnost za političku podršku koju Slovenija već dugo pruža Crnoj Gori u oblasti evropskih integracija i pružila uvjeravanja da će Crna Gora nastaviti da predano i maksimalno ozbiljno radi na ispunjavanju svih potrebnih kriterijuma za pristupanje EU.

"Govoreći o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u Crnoj Gori, predsjednica je istakla potrebu prevazilaženja trenutne polarizacije u Crnoj Gori sa ciljem ostvarenja osnovnog cilja – pristupanja EU, koje podržava osamdeset odsto crnogorskih građana. U tom smislu, iskazala je nadu da će opredijeljenost za EU biti tačka pomirenja i povezivanja svih političkih subjekata u Crnoj Gori", dodaju iz parlamenta.

Predsjednica Skupštine je, kao svoje prioritete, navela donošenje zakona o Skupštini i Vladi, kao i rad na reformi izbornog zakonodavstva koju je, ističe, potrebno pokrenuti u što skorijem roku. Izrazila je očekivanje da će sve političke partije biti otvorene za saradnju i politički dijalog o toj temi.

Kada je riječ o objedinjavanju lokalnih izbora, Đurović je kazala da je to bilo neophodno kako bi se izbjeglo održavanje velikog broja izbora u kratkom vremenskom periodu, kao i da bi se osigurala uspješna turistička sezona.

Potencirajući dobru saradnju koju Crna Gora i Slovenija imaju u oblasti zaštite životne sredine, izrazila je nadu da će se taj trend nastaviti u budućnosti.

Što se tiče položaja žena u Crnoj Gori, Đurović je najavila spremnost da omogući prohodnost svih zakonskih akata koji imaju za cilj poboljšanje njihovog statusa i podsticanje rodne ravnopravnosti i istakla da je to pitanje na visokoj poziciji u njenoj ličnoj agendi.

Ambasador Presker je, uz zahvalnost za prijem, čestitao predsjednici Đurović na izboru na čelnu funkciju zakonodavne vlasti, ističući da je izuzetno značajno što je na to mjesto nakon dvadeset godina ponovo izabrana žena, saopštili su iz Skupštine-

"On je podsjetio na veoma aktivan i plodonosan odnos Državnog zbora Republike Slovenije sa Skupštinom Crne Gore i izrazio očekivanje da će postojeća saradnja na nivou parlamenata biti dodatno unaprijeđena. Ukazao je na važnost političke inkluzivnosti i postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja kako bi naša zemlja napredovala na putu ka EU. Upravo međusobni dijalog i uključenost svih političkih aktera, prema riječima ambasadora Preskera, predstavljaju važnu poruku za države regiona", navode iz parlamenta.

Tokom današnjeg susreta, bilo je riječi i o unapređenju ekonomske, kulturne i bezbjednosne saradnje, a naročito je naglašena potreba još veće kooperativnosti u oblasti turizma i sveukupnog razvoja, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: