Đurović sa Đinom: Prva dionica autoputa Bar - Boljare trajni primjer crnogorsko - kineske saradnje

"Dvije zemlje vezuje dugogodišnje prijateljstvo zasnovano na principima međusobnog poštovanja i razumijevanja"

6749 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa ambasadorom Kine u Crnoj Gori Liu Đinom.

Đurović je, kako se navodi u saopštenju Skupštine, kazala da Crna Gora ostaje posvećena daljem razvoju saradnje sa Kinom, "uz konstataciju da dvije zemlje vezuje dugogodišnje prijateljstvo zasnovano na principima međusobnog poštovanja i razumijevanja."

"Ona je konstatovala da se Crna Gora zalaže za poštovanje međusobnih različitosti u strateškim opredjeljenjima, uz ocjenu da dosadašnja saradnja predstavlja dobru polaznu osnovu za obostrani napredak. Predsjednica je naglasila nedvosmislenu spoljnopolitičku opredijeljenost naše zemlje, apostrofirajući da kredibilno NATO članstvo i evropski integracioni put predstavljaju okvir za oblikovanje svih bilateralnih odnosa", piše u saopštenju.

Đurović se, kako navode, osvrnula na najznačajniji i najkrupniji infrastrukturni projekat, prvu dionicu autoputa Bar-Boljare, kao trajni primjer crnogorsko-kineske saradnje, "i uputila izraze zahvalnosti na vrijednoj donaciji Vlade NR Kine u rekonstrukciji mosta na rijeci Tari."

U kontekstu međunarodne saradnje, Đurović je "izrazila očekivanje da će tokom njenog mandata doći do intenziviranja parlamentarne diplomatije posredstvom poslaničkih klubova i grupa prijateljstva."

"Predsjednica je navela da postoje brojni potencijali za unapređenje i promociju bilateralne saradnje, sa naglaskom na zdravstvo i ekonomiju. Ovom prilikom, ona je podsjetila na solidarnost i podršku NR Kine u doba pandemije Kovid 19, koja je iskazana kroz donacije vakcina protiv ove bolesti, te izrazila nadu da će se epidemiološka situacija u Šangaju brzo stabilizovati. Takođe, potencirala je dobru saradnju u oblasti turizma, istakavši da su kineski državljani rado viđeni gosti u Crnoj Gori, te da očekuje još bolje rezultate, naročito u sferi zdravstvenog turizma. Predsjednica je zahvalila Vladi NR Kine na dodjeli stipendija, koje Kineski savjet za stipendiranje dodjeljuje studentima iz Crne Gore za školovanje na univerzitetima u NR Kini", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Đurović naglasila da Crna Gora, kao članica NATO-a i buduća članica EU, ostaje privržena dobroj saradnji sa NR Kinom i ''principu jedne Kine''.

Ambasador Liu Đin je, kako navode, ocijenio značajnim što dvije države međusobno poštuju strateške ciljeve, navodeći da je njegova zemlja u Skupštini Crne Gore uvijek imala pouzdanog prijatelja.

On je pozdravio spoljnopolitički kurs i izbor Crne Gore, "izrazivši uvjerenje da će Crna Gora postići veći progres u procesu evropskih integracija."

"NR Kina apsolutno poštuje evropsko i evroatlantsko opredjeljenje Crne Gore i u tom smislu nikada nije imala pretenzije da se miješa u unutrašnja pitanja druge strane, te duboko cijeni i zahvaljuje Crnoj Gori što poštuje kineske strateške ciljeve, kazao je ambasador Đin, piše u saopštenju.

Đin se, kako je saopšteno, saglasio da dvije države treba da prodube saradnju i na lokalnom nivou i izrazio očekivanje da će tokom mandata predsjednice bilateralni odnosi biti intenzivirani.

"Sagovornici su se saglasili da međusobno uvažavanje predstavlja dobar odnos sveukupne saradnje. Ovom prilikom, ambasador Đin je predsjednici uputio i telegram čestitke od strane predsjednika Svekineskog Narodnog Kongresa, koji je u čestitki ocijenio „obostrano korisne prijateljske odnose između dvije države, uz želju da nastavi saradnju sa crnogorskim Parlamentom“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: