AFET usvojio Piculin izvještaj o Crnoj Gori

U Izvještaju je pozdravljen određeni napredak ostvaren u borbi protiv organizovanog kriminala i u međunarodnoj policijskoj saradnji, te ograničen napredak na području slobode medija

12667 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Betaphoto
Foto: Betaphoto

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je danas izvještaj o Crnoj Gori, kojeg je pripremio izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

"Danas je AFET usvojio moj izvještaj o Crnoj Gori za 2021. koji sad ide na plenarnu sjednicu EP. Crna Gora kao predvodnik procesa proširenja mora ubrzati napredak, otkloniti prepreke koje taj put usporavaju, te smanjiti stalne političke napetosti", napisao je Picula na Twitteru.

On je u Izvještaju za Crnu Goru, kojeg će EP razmatrati vjerovatno u junu, naveo da je zabrinut zbog “nedostatnog napretka u reformi pravosuđa i zbog raširenosti korupcije - dvije ključne reforme za koje je potrebna zakonodavna podrška”.

U Izvještaju je pozdravljen određeni napredak ostvaren u borbi protiv organizovanog kriminala i u međunarodnoj policijskoj saradnji, te ograničen napredak na području slobode medija.

Naglašena je potreba jačanja zaštite novinara i napora u borbi protiv dezinformacija, govora mržnje, uznemiravanja na internetu, politički pristrasnog izvještavanja i stranog uticaja u crnogorskim medijima.

Evropski parlamentraci su podnijeli 236 amandmana na Nacrt izvještaja za Crnu Goru. U amandmanima, objavljenim na sajtu Evropskog parlamenta, poziva se na reformu izbornog zakonodavstva, snažniju borbu protiv korupcije, zaštitu zaštićenih područja...

Jedan od amandmana odnosi se na predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža.

”EP zauzima stav da je Crna Gora jedna od najugroženijih zemalja kada je u pitanju korupcija u Evropi danas; podvlači u tom smislu da je čak predsjednik Đukanović optuživan da je umiješan u nekoliko slučajeva zloupotrebe na najvišem nivou države i da su ‘Panama papiri’ otkrili da su on i njegov sin Blažo osnovali ofšor kompanije u nekoliko poreskih rajeva”, navodi se u tekstu amandmana koji su podnijeli poslanci Tijeri Marijani i Žan Lin Lakapel.

Amandmanima se, između ostalog, predlaže uvođenje kazni za narušavanje zaštite životne sredine i korupciju u toj oblasti, naglašava da pitanje Sinjajevine još nije riješeno i da kanjon Komarnice može biti nepovratno devastiran izgradnjom hidroelektrane.

Takođe, pozdravlja se raskidanje koncesionih ugovora za male hidroelektrane koje nijesu u skladu sa standardima zaštite životne sredine.

Izražava se zabrinutost zbog, kako je navedeno, potcijenjenih troškov auto-puta Bar-Boljare.

Bonus video: