Abazović sa Gulijevim: Regionalna saradnja jedan od stubova naše spoljne politike

Premijer je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih odnosa i ukupne saradnje zmeđu Crne Gore i OEBS-a i njegovih struktura, koji se potvrđuju kroz redovan dijalog i posjete na visokom nivou

5822 pregleda 0 komentar(a)
Abazović i Gulijev, Foto: Gov.me
Abazović i Gulijev, Foto: Gov.me

Vlada Crne Gore, u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, biće posvećena političkom dijalogu, smanjenu političkih razlika, većoj socijalnoj inkluziji i jačanju kohezivnog faktora u društvu, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na sastanku sa Azajem Gulijevim, specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. U saopštenju iz kabineta predsjednika vlade navodi se da je Gulijev istakao da je njegova uloga, kao potpredsjednika Parlamentarne Skupstine OEBS-a, promocija parlamentarnog dijaloga. S tim u vezi, Gulijev se interesovao za mogućnost organizovanja Parlamentarnog foruma u Crnoj Gori.

Dodaje se da je Abazović pozdravio ovu ideju, ukazavši da je ovo prvenstveno pod pokriviteljstvom Skupštine, ali da bi Vlada svakako pružila podršku u ostvarivanju ove inicijative.

On je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo zbog odličnih odnosa i ukupne saradnje zmeđu Crne Gore i OEBS-a i njegovih struktura, koji se potvrđuju kroz redovan dijalog i posjete na visokom nivou.

"Crna Gora je zahvalna na podršći OEBS-a u oblastima demokratizacije, ljudskih prava, vladavine prava i medija, što uključuje posmatranje izbora i pomoć u reformi izbornog zakonodavstva, koji doprinose jačanju crnogorskih institucija i napretku na putu ka članstvu u EU. S obzirom na to da smo posebno fokusirani na napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, zadovoljstvo nam je što učestvujemo u regionalnom projektu OEBS-a o praćenju suđenja koji podržava efikasnije sprovođenje pravde u slučajevima korupcije i predmetima organizovanog kriminala pred sudovima Crne Gore", istakao je Abazović.

On je naveo da je regionalna saradnja jedan od stubova naše spoljne politike i da Crna Gora ostaje posvećena održavanju konstruktivnih odnosa sa svim zemljama regiona, zasnovanim na međusobnom poštovanju i razumijevanju.

"Aktivno učestvujemo u organizacijama i inicijativama regionalne saradnje, u cilju učvršćivanja stabilnosti i obezbjeđivanja ekonomskog i drugih vidova razvoja", zaključio je Abazović.

U saopštenju se dodaje i da su u pratnji Gulijeva, bili i Dominik Vag, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kao i Šerif Abdili i Roberto Ferari, iz Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Bonus video: