ASK: Odgađanje termina lokalnih izbora ne znači i pomjeranje kampanje

"Uvažavajući duh i slovo zakonskih propisa, Agencija za sprečavanje korupcije podsjeća javnost da, shodno članu 2 Zakona, izborna kampanja traje od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata"

3910 pregleda 1 komentar(a)
ASK, Foto: Antikorupcija.me
ASK, Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) saopštila je danas da odgađanje termina održavanja lokalnih izbora ne znači i pomjeranje izborne kampanje, koja je započela datumima kada su donesene prvobitne odluke, odnosno 12. marta, 2, 6, 13. i 20. aprila, kao i 4. maja.

Oni su dodali su se povodom odluka predsjednika Crne Gore o izmjenama odluka o raspisivanju prijevremnih izbora za odbornike u skupštinama opština Budva i Tivat, odnosno izmjenama odluka o raspisivanju izbora za odbornike u skupštinama opština Bar, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik i Pljevlja, te Skupštini Glavnog grada Podgorice, kod obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja pojavile nedoumice o statusu njihovih obaveza.

"Uvažavajući duh i slovo zakonskih propisa, Agencija za sprečavanje korupcije podsjeća javnost da, shodno članu 2 Zakona, izborna kampanja traje od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata. Na osnovu toga, Agencija obavještava da odgađanje termina održavanja lokalnih izbora ne znači i pomjeranje izborne kampanje, koja je započela datumima kada su donesene prvobitne odluke, odnosno 12. marta, 2, 6, 13. i 20. aprila, kao i 4. maja", piše u saopštenju.

Iz ASK su naveli da to znači da i dalje važe obaveze, zabrane i ograničenja za organe vlasti, odnosno obaveze i zabrane za političke subjekte koji će učestvovati na izborima,

O tome se može detaljnije saznati OVDJE i OVDJE.

"Vijesti" su danas objavile da je odlukom o "pauziranju" izbornih radnji, umjesto njihovom obustavljanju, stvorena pravna dilema o tome šta se sve smije a šta ne smije činiti tokom narednih mjeseci, odnosno do 23. oktobra za kada su odloženi izbori u više opština.

Povezani članci

12. Maj 2022.

Pauziranje zaustavlja partijsko zapošljavanje

Jedna od posljedica nepreciznosti u donošenju odluke predsjednika države je i činjenica da se tokom ovog perioda ne smije zapošljavati u organima lokalne uprave, što i predstavlja institucionalnu prednost koju po pravilu partije koriste pred izbore.

Takvu zabranu donosi Zakon o finansiranju partija i izbornih kampanja, ukazao je Vijestima izvor blizak Državnoj izbornoj komisiji - koja formalno nije dio ovog procesa.

Bonus video: