Abazović: Očekujem da će EK brzo dati mišljenje, podrška suzbijanju korupcije i borbi protiv organizovanog kriminala

Abazović je naveo da će ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić (SDP) naredne sedmice biti u posjeti Briselu

16180 pregleda 6 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (GP URA) izrazio je očekivanje da će Evropska komisija (EK) vrlo brzo dati mišljenje na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom kako bi on što prije bio upućen u skupštinsku proceduru.

Abazović je to rekao na današnjoj sjednici Vlade, nakon što je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić (SNP) upitao za sudbinu zakona, navodeći da bi se njegovim usvajanjem trebala dati podrška započetoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Premijer Abazović je potvrdio da je zakon na ekspertizi EK, navodeći da će ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić (SDP) naredne sedmice biti u posjeti Briselu.

Abazović je rekao da će se tražiti mišljenje EK što prije ali i da je važno da taj zakon bude ostvariv.

On je potvrdio prethodnu izjavu Šćekića da je Vlada opredeljena borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodeći: "Ova vlada daje punu podršku ostvarivanju pune vladavine prava i podržava sve aktivnosti koje idu u suzbijanju korupcije i borbi protiv organizovanog kriminala."

Na sjednici je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić (GP URA) rekao da očekuju od Ministarstva finansija da odobri preusmjeravanje novca za osposobljavanje vazduhoplova Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) s obzriom da dolazi sezona mogućih požara.

Rekao je da je 260.000 eura obezbijeđeno da se preusmjere sa računa MUP-a na Upravu za imovinu kako bi se vazduhoplovi osigurali, a da je 490.000 eura planirano za njihovo dodatno sređivanje kako bi se spremno dočekala sezona.

Na sjednici je najavljeno i da je Savjet za borbu protiv koronavirusa uskoro razmatrati informaciju o tome da je na računu ostalo pet miliona eura od donacija građana borbi protiv pandemije.

Taj novac je prikupljen na početku epidemije za mandata Vlade Duška Markovića.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je kazao da treba donijeti odluku da se taj novac preusmjeri za potrebe zdravstva, nabavku opreme i slične potrebe.

Vlada je na sjednici usvojila i više odluka o postavljenju v.d direktora direktorata, ali imena nisu javno objavljena uz obrazloženje da uglavnom ostaju ljudi koji su bili na tim pozicijama.

Vlada, odnosno njena ministarstva, će povući sve zakone bivše izvršne vlasti koji su u skupštinskoj proceduri kako bi ih tehnički upodobila jer su sada drugi ministri - predlagači.

Na predlog vicepremijera Raška Konjevića propisi će još jednom proći Vladu ili makar njene komisije.

Generalni sekretar Vlade Boris Marić rekao je da je Skupština tražila povratne informacije sjutra do kraja radnog vremena.

Marić je takođe podsjetio ministre na obavezu da Agenciji za sprečavanje korupcije dostave imovinske kartone, za šta je mjesec dana od izbora.

Sjednice Vlade su otvorene za javnost.

Bonus video: