Demokrate: Sjednica takozvane Vlade netransparentna, kadrovska rješenja nisu ni imenom pomenuta a kamoli raspravljana

"Umjesto toga, javnost je gledajući sjednicu mogla da zaključi samo to da je sve dogovoreno na Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja Vlade"

5165 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora saopštila je da je na danas održanoj trećoj sjednici "takozvane 43. Vlade Crne Gore" prekršeno načelo transparentnosti koje je proklamovano kao jedan od osnovnih principa, dodajući da se današnja usvojena kadrovska rješenja "đuture" nisu ni imenom pomenula, a kamoli raspravljana.

Demokrate poručuju da je ideja da se uživo prenose sjednice Vlade Crne Gore nastala kao odgovor na potrebu da javnost bude upućena u rad, kako bi isti bio u potpunosti transparentan.

"Umjesto toga, javnost je gledajući sjednicu mogla da zaključi samo to da je sve dogovoreno na Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja Vlade Crne Gore. Dakle, javnost, uprkos proklamovanoj transparentnosti, nije dobila priliku da čuje o kojim tačno kadrovskim rješenjima se radi, niti da makar površno bude upoznata sa biografijama konkretnih rješenja, a samim tim ni sa kvalifikacijama istih za pozicije na koje su raspoređeni", piše u saopštenju Demokrata.

Kako navode, djelimični izuzetak današnje prakse bio je ministar vanjskih poslova, Ranko Krivokapić, "koji je imao sluha da javnost makar površno upozna sa kadrovskim rješenjem za državnog sekretara u ministarstvu koje vodi."

"Nažalost, nije teško zaključiti da će, kao u slučaju brojnih ranijih obećanja, tvrdnji i proklamacija samih konstituenata, sve su prilike ista neprincipijelnost biti praksa i u slučaju same Vlade: velike riječi od kojih ubrzo ne ostane ništa. Ergo, ni od transparentnosti, a kamoli potpune transparentnosti ovdje nema ni slova", poručuju Demokrate u saopštenju.

Zaključuju da je "sreća" u tome što će "crnogorska javnost putem medija u narednom periodu ipak biti upoznata sa biografijama novih kadrovskih rješenja", te da će se "vrlo brzo znati odakle i po kakvim zaslugama kadrira nelegitimna Vlada."

Bonus video: