Zelioli: Želja italijanske Vlade je da se ubrza proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana

Zelioli je, kako se navodi, pohvalio posvećenost nove parlamentarne većine u dijelu evropske aspiracije i naglasio da je Italija bila i ostaje uz Crnu Goru

2348 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Inkluzivan dijalog doprinosi odlučnijem djelovanju na putu ka Evropskoj uniji (EU), poručio je ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Zelioli se danas sastao sa predsjednicom parlamenta Danijelom Đurović i ohrabrio je da tokom mandata unapređuje ne samo dijalog sa izvršnom vlašću, već i dijalog između parlamentarne većine i opozicije.

On je kazao da je zadovoljan sveukupnim bilateralnim odnosima, ističući da Italija snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore.

„Zelioli je prenio poruku i želju italijanske Vlade da se ubrza proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i podsjetio da je posebno važno da one posvećeno sprovode reformske procese kako bi njihova integracija bila znatno dinamičnija“, kaže se u saopštenju.

Zelioli je, kako se navodi, pohvalio posvećenost nove parlamentarne većine u dijelu evropske aspiracije i naglasio da je Italija bila i ostaje uz Crnu Goru.

Govoreći o potencijalima za saradnju, on je naveo da, uz tradicionalno dobre odnose u oblasti kulture i ekonomije, Italija podržava Crnu Goru i u ključnim reformama u dijelu vladavine prava i poglavlja 23 i 24.

Zelioli je naglasio da novi politički kontekst zahtijeva institucionalni dijalog i pozdravio činjenicu da se nakon krize došlo do pronalaženja rješenja u okviru demokratskih institucija.

Đurović je pozdravila kontinuiran dijalog i sadržajne odnose između dvije prijateljske države.

„Ona je ocijenila saradnju sa Italijom konstruktivnom na nivou susjeda i partnerstva u NATO savezu i izrazila očekivanje da će bilateralna komunikacija biti ojačana i budućim članstvom Crne Gore u EU“, kaže se u saopštenju.

Đurović je zahvalila na snažnoj podršci i zalaganju Italije u procesu pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana EU i navela da očekuje da će se oni nastaviti u aktuelnom izazovnom bezbjednosnom trenutku.

„Ona je poseban akcenat stavila na kvalitetnu međuparlamentarnu saradnju koja se duži niz godina održava i nadograđuje i izrazila očekivanje da će ona biti nastavljena i u narednom periodu, kako na nivou predsjednika parlamenata, tako i na nivou radnih tijela dva parlamenta“, kaže se u saopštenju.

Iz Skupštine su rekli da je Đurović upoznala ambasadora sa stepenom podrške crnogorskih građana evropskim vrijednostima i naglasila da upravo ta činjenica predstavlja ideju vodilju oko koje se okupljaju svi subjekti nove parlamentarne većine.

„To je i bio cilj da se nova parlamentarna većina formira kako bi ubrzala reformske procese u ključnim poglavljima“, kazala je Đurović.

Ona je naglasila da je Crna Gora jedina država kandidat u regionu koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, što je izuzetno značajna činjenica.

Đurović je kazala da očekuje da će Crna Gora u najskorijem periodu ispuniti uslove iz privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, s obzirom na to da je prioritet dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila kako bi se ušlo u fazu postepenog zaključivanja pregovora i eventualnog dobijanja datuma pristupanja EU do kraja mandata aktuelne vlasti.

Ona je istakla da vjeruje da postoji velika odlučnost premijera i članova Vlade da ulože maksimalne napore u pravcu sprovođenja potrebnih reformi na putu ka EU.

Đurović je ukazala na značaj regionalne saradnje i istakla da Crna Gora treba da bude pozitivan primjer u susjedstvu i šire.

Ona je dodala da je intenzivna saradnja između zemalja Zapadnog Balkana okolnost koja olakšava proces pridruživanja EU.

Sagovornici su razgovarali i o stanju u crnogorskoj ekonomiji i italijanskim investicijama.

„Tom prilikom ambasador je predstavio Đurović kandidaturu Rima za EXPO 2030. godine“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: