Krivokapić sa Gulijevim: Crna Gora insistira na traženju diplomatskog rješenja krize u Ukrajini

Iz MVP su kazali da je zajednički apostrofirana važna uloga OEBS-a za prostor 57 država, od Vladivostoka do Vankuvera, posebno u trenutku u kom se, nažalost, svjedoči najozbiljnijoj prijetnji evropskoj bezbjednosti od Drugog svjetskog rata

2353 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, insistira na potrebi traženja diplomatskog rješenja krize u Ukrajini i smatra neprihvatljivim bilo koji vid agresije, kazao je šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), sastao sa potpredsjednikom Parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a i specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu, Azajem Gulijevim.

Iz MVP su kazali da je zajednički apostrofirana važna uloga OEBS-a za prostor 57 država, od Vladivostoka do Vankuvera, posebno u trenutku u kom se, nažalost, svjedoči najozbiljnijoj prijetnji evropskoj bezbjednosti od Drugog svjetskog rata.

„Krivokapić je istakao da naša zemlja, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, insistira na potrebi traženja diplomatskog rješenja krize i smatra neprihvatljivim bilo koji vid agresije“, kaže se u saopštenju.

On je, u smislu uspostavljanja prijeko potrebnog dijaloga, apostrofirao ulogu OEBS-a, kao i PS te najinkluzivnije bezbjednosne organizacije.

Zbog toga, kako je rekao Krivokapić, opredijeljenost Crne Gore prema njenim obavezama, principima i vrijednostima ostaje čvrsta i konstantna.

On je podsjetio na važnost parlamentarne diplomatije OEBS-a kojom su u prošlosti postignuti impresivni rezultati.

„Izrazio je spremnost da iskustvom bivšeg predsjednika najveće PS na svijetu pomogne ponovnom uspostavljanju Bečkog procesa, posredovanja između Ukrajine i Rusije, koji je uspostavljen za vrijeme njegovog predsjedavanja“, navodi se u saopštenju.

Gulijev je zahvalio Krivokapiću na izuzetnom tragu koji je ostavio u Organizaciji.

Bonus video: