EUSAIR Forum u Tirani

Marović: Vlada ostaje otvorena za regionalnu i makroregionalnu saradnju

Ona je rekla da se nada da će konkretne inicijative EU, poput Zelene agende za Zapadni Balkan, biti implementirane i vidljive na terenu za dobrobit građanki i građana regiona

3539 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Vlada ostaje otvorena za regionalnu i makroregionalnu saradnju u okviru različitih inicijativa, kako bi se pristupanje Crne Gore već i cijelog regiona Evropskoj uniji (EU) učinilo bližim, realnijim i uspješnijim, poručila je ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Ona je, na EUSAIR Forumu koji se održava u Tirani, kazala da ta strategija predstavlja dodatnu vrijednost i podršku procesu pristupanja olakšavanjem usvajanja EU acquis-a, jačanjem administrativnih kapaciteta, uspostavljanjem i razvojem sinergije sa programima Evropske teritorijalne saradnje.

„I nudeći okvir u kojem se različiti nivoi, procesi, strategije i fondovi mogu težiti zajedničkom rezultatu”, dodala je Marović.

Ona je, govoreći na panelu “EUSAIR kao ključno sredstvo za postizanje evropskog Zelenog dogovora u Jadransko-jonskoj regiji i olakšavanje proširenja EU na Zapadnom Balkanu”, poručila da nedavno formirana Vlada ostaje opredijeljena i otvorena za regionalnu i makroregionalnu saradnju u okviru različitih inicijativa.

„Kako bi pristupanje EU, ne samo Crne Gore već i cijelog regiona, učinilo bližim, realnijim i uspješnijim“, istakla je Marović.

Ona je rekla da se nada da će konkretne inicijative EU, poput Zelene agende za Zapadni Balkan, biti implementirane i vidljive na terenu za dobrobit građanki i građana regiona.

„Važno je da ovakve inicijative EU budu i politički i projektno orijentisane, kako bi se svakoj zemlji, regionu i makroregiji pomoglo da očuva, zaštiti i razvije svoje dragocjene potencijale”, kazala je Marović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora 2016. godine, kao prva država u regionu, usvojila Nacionalnu strategiju održivog razvoja (NSOR), zajedno sa odgovarajućim Akcionim planom za njeno sprovođenje.

Takođe, kako je navela, u decembru prošle godine osnovan je i Nacionalni savjet za održivi razvoj, koji je zadužen za praćenje implementacije 17 Ciljeva održivog razvoja.

„Formiranjem ovog Savjeta, Crna Gora je zaokružila institucionalni okvir za održivi razvoj, u skladu sa obavezama iz Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine“, kazala je Marović.

Ona je ocijenila i da treba jačati mrežu NVO-a koji se bave zaštitom životne sredine, podsticati osnivanje novih i jačati kapacitete postojećih organizacija, kako bi što kvalitetnije doprinijele pregovaračkom procesu i ispunjenju zadataka u okviru Zelene agende.

Kako je saopšteno iz Vlade, učesnici panela su se saglasili da je saradnja među makroregionima i efikasna podrška kroz fondove EU, posebno u okviru IPA III okvira za period 2021-2027, svakako dodatni podsticaj za zajedničke aktivnosti i finansiranje određenog broja aktivnosti u okviru Zelene agende i Evropskog zelenog plana.