"Rad Vlade biće pažljivo praćen kroz otklanjanje prepreka na putu ka EU..."

Kako se navodi u saopštenju MVP, Krivokapić i Mekalister su se saglasili da je sada ključni momenat za povratak povjerenja u crnogorske institucije, te da je važno intenzivirati dijalog sa evropskim poslanicima

4043 pregleda 2 komentar(a)
Krivokapić sa Mekalisterom, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Krivokapić sa Mekalisterom, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova (MVP) Ranko Krivokapić sastao se u Briselu sa predsjedavajućim Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (EP) Dejvidom Mekalisterom, izvjestiocem EP za Crnu Goru Toninom Piculom i kopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimirom Bilčikom.

Kako se navodi u saopštenju MVP, Krivokapić i Mekalister su se saglasili da je sada ključni momenat za povratak povjerenja u crnogorske institucije, te da je važno intenzivirati dijalog sa evropskim poslanicima.

Na sastanku je, kako je saopšteno, "apostrofirana nužnost da Crna Gora ponovo bude uspješna priča kroz jedinstvo i stabilnost institucija koje će podići opšti osjećaj za politička dostignuća."

U saopštenju se navodi da je Picula čestitao Krivokapiću "u nadi da će 43. Vlada Crne Gore ispuniti velika očekivanja koja Evropska unija ima od nje."

Krivokapić i Picula
Krivokapić i Piculafoto: Ministarstvo vanjskih poslova

"U razgovoru sa Piculom, konstatovano je da je ova Vlada prva koja je ušla u prostor paradigme i da će njen rad biti pažljivo praćen kroz prizmu otklanjanja prepreka na putu ka EU koje se odnose na reforme u pravosuđu i suzbijanje korupcije, te smanjenju političke napetosti. U tom kontekstu, Krivokapić je prenio odlučnost Crne Gore da prihvati preporuke iz Izvještaja Evropskog parlamenta", piše u saopštenju.

Tokom sastanka sa Bilčikom, "zajednički je ocijenjeno da je potrebno prevazići dosadašnji zastoj u pregovorima sa EU i napraviti konkretne i krupne korake, što predstavlja jedan od prioriteta nove Vlade."

Krivokapić i Bilčik
Krivokapić i Bilčikfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

"Naglašeno je da je volja Brisela nesporan vjetar u leđa konkretnim reformama koje moraju biti sprovedene odlučno i hitno kako bi Crna Gora iskoristila istorijski momentum za ispunjenje istorijskog cilja. U kontekstu globalnih previranja i rata u Ukrajini, još jednom je apostrofiran značaj evropske budućnosti Zapadnog Balkana i očuvanja vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: