Abazović: Crna Gora ne traži prečice za članstvo već očekuje bezrezervnu podršku EU nakon pozitivnih pomaka

"Crna Gora dijeli vrijednosti EU i da kao lider u evropskim integracijama nastoji da bude primjer državama Zapadnog Balkana, promovišući evropske vrijednosti i zalažuću se za integraciju svih država regiona u EU", poručio je Abazović

12327 pregleda 4 komentar(a)
Abazović i Mišel, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Mišel, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora ne traži prečice za članstvo već očekuje bezrezervnu podršku Evropske unije (EU) nakon pozitivnih pomaka u vezi sa pravdom i vladavinom prava u našoj zemlji, koji se dešavaju i koji će se u narednih par mjeseci dešavati", saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Iz Vlade je saopšteno da Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović borave u radnoj posjeti Briselu gdje će imati sastanke na najvišem nivou sa zvaničnicima EU.

"Mislim da svi u Crnoj Gori treba da budemo vrlo optimistični. Vrata EU za Crnu Goru su otvorena, smatram da Crna Gora ovu šansu ne smije propustiti. Zato apelujem na sve političke subjekte da stavimo nacionalni interes na prvo mjesto", istakao je predsjednik Abazović u izjavi za medije nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta, Šarlom Mišelom.

"Čestitam na snažnoj proevropskoj agendi nove Vlade. Crna Gora je pokazala da je uz EU prilikom uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i EU će biti uz Crnu Goru", oglasio se Mišel na zvaničnom Tviter nalogu nakon sastanka.

Iz Vlade je saopšteno da je tokom sastanka, Mišel istakao da je Evropski savjet zahvalan Crnoj Gori na sprovođenju evropske spoljne politike i da je EU danas više nego ikad ujedinjena zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

On je pozvao Crnu Goru da nastavi sa sprovođenjem reformi, za koje je naveo da su neophodne ne samo zbog članstva u EU, već i zbog dobrobiti i prosperiteta crnogorskog društva. "Potrebno je očuvati stabilnost regiona Zapadnog Balkana u novonastalim geopolitičkim okolnostima, a Crna Gora u tome može odigrati konstruktivnu ulogu", istakao je Mišel tokom sastanka s Abazovićem. Abazović je naveo da je primarni spoljnopolitički cilj nove 43. Vlade značajan napredak na putu za punopravno članstvo u EU, zatvaranjem privremenih mjerila koje se odnose na poglavlja 23 i 24.

"Crna Gora ne traži prečice za članstvo već očekuje bezrezervnu podršku EU nakon pozitivnih pomaka u vezi sa pravdom i vladavinom prava u našoj zemlji, koji se dešavaju i koji će se u narednih par mjeseci dešavati", naglasio je Abazović. On je je "istakao važnost političkog konsenzusa koji će rezultirati da do 31. juna donesemo makar jednu od najvažnijih odluka u vezi deblokade sistema, a da tokom češkog predsjedavanja EU, koje će trajati od 1. jula do kraja godine, Crna Gora dobije završna mjerila". "Crna Gora dijeli vrijednosti EU i da kao lider u evropskim integracijama nastoji da bude primjer državama Zapadnog Balkana, promovišući evropske vrijednosti i zalažuću se za integraciju svih država regiona u EU", poručio je Abazović.

Bonus video: