Lekić sa ambasadorom Gruzije: Dvije geografske male, ali prijateljske države posvećene usvajanju zajedničkih vrijednosti

"Gruzija teži očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, održavanja stabilnog okruženja u zemlji i regionu, uz pretenzije za članstvo u NATO i EU, u čemu je Crna Gora razumije"

2925 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić sastao se sa ambasadorom Gruzije u Crnoj Gori Zalom Gogzaceom.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, zajednički ocijenjeno da su dvije geografske male ali prijateljske države, sa sličnom istorijom i bogatom kulturom, posvećene usvajanju zajedničkih vrijednosti u kontekstu poštovanja međunarodnog prava.

Gogzace je kazao da ostvarenje zajedničkih strateških ciljeva u bliskoj budućnosti predstavlja dobar temelj za nastavak produbljivanja bilateralne i multilaterlane saradnje na obostrano zadovoljstvo.

"Gruzija teži očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, održavanja stabilnog okruženja u zemlji i regionu, uz pretenzije za članstvo u NATO i EU, u čemu je Crna Gora razumije", piše u saopštenju.

Gogzace je dalje istakao da "veoma cijeni podršku u naporima Gruzije u zahtjevnom procesu uspostavljanja pune političke sigurnosti."

Lekić je, kako navode, potom naglasio da Crna Gora sa dužnom pažnjom prati prilike u Gruziji i istakao da podržava političke ambicije i napore koje gruzijska strana ulaže u dostizanju onoga što su njeni strateški ciljevi.

"Parlamentarna diplomatija predstavlja praktičan okvir političke komunikacije koji garantuje bolje razumijevanje međusobnih potreba, te je u skladu poželjno dodatno podsticati direktne susrete poslanika i poslanica na najvišem nivou. U skladu sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini, sagovornici su saglasni da se fundamentalni postulati demokratije moraju bezuslovno uvažavati, te da istrajavanje u poštovanju istih dovodi do produbljivanja političkog dijaloga koji garantuje trajni mir i dalji napredak evropskog društva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: