Bošnjak - Gogzace: Crna Gora snažno podržava Gruziju na njenom evroatlantskom i evropskom putu

"Ambasador se osvrnuo i na unutrašnje prilike u svojoj zemlji, sa akcentom na pritisak separatista koji je intenziviran u pokrajinama Abhazije i Južne Osetije, uz očekivanje da će partnerske zemlje dati adekvatan odgovor u odnosu na aktuelne nestabilnosti"

1072 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i predsjednica Grupe prijateljstva sa Gruzijom Branka Bošnjak sastala se danas sa ambasadorom Gruzije u Crnoj Gori Zalom Gogzaceom.

Bošnjak je, kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, kazala da dvije tradicionalno prijateljske države imaju potencijal za ostvarivanje plodonosne saradnje u brojnim oblastima, sa akcentom na ekonomiju, posebno u domenu turizma.

Istakla je, kako navode, i značaj uspostavljanja saradnje u oblasti nauke i kulture, kao veoma značajnom mehanizmu za dodatno približavanje dvije prijateljske države.

Bošnjak je kazala da Crna Gora "snažno podržava Gruziju na njenom evroatlantskom i evropskom putu, te da će, u duhu svojih spoljnopolitičkih prioriteta, nastaviti da pruža bezrezervnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije unutar njenih međunarodno-priznatih granica."

Gogzace se, kako je saopšteno, saglasio da u odnosima Crne Gore i Gruzije postoje sve pretpostavke za intenziviranje sveukupne saradnje, te da dvije države dijele istovjetne spoljnopolitičke prioritete, koji se ogledaju u usvajanju vrijednosti na kojima se temelje Evropska unija i NATO.

"Ambasador se osvrnuo i na unutrašnje prilike u svojoj zemlji, sa akcentom na pritisak separatista koji je intenziviran u pokrajinama Abhazije i Južne Osetije, uz očekivanje da će partnerske zemlje dati adekvatan odgovor u odnosu na aktuelne nestabilnosti", piše u saopštenju.

Sagovornici su takođe razgovarali i o "djelovanju u pravcu uspostavljanja direktne avionske linije između Crne Gore i Gruzije" i saglasili da je od "izuzetnog značaja" podstaći aktiviranje saradnje unutar grupa prijateljstva, koja može biti od izuzetnog značaja za sveukupne bilateralne odnose.

Sastanku su prisustvovali i Džordž Zviadac, viši savjetnik za ekonomske poslove i Rezo Gudžinac, sekretar u Ambasadi Gruzije.

Bonus video: